Наближава ли краят на монархията във Великобритания?

Кралското семейство привлича огромно внимание, но и много скандали

26.01.2022 | 17:05 Редактор: Теодора Патронова
Наближава ли краят на монархията във Великобритания?

Празненствата тази година за седемдесетгодишнината от царуването на кралица Елизабет Втора ще се състоят в не толкова щастлива реалност за най-известното кралско семейство в света – британската монархия е подложена на съмнения по начини, които бяха немислими през по-голямата част от последните 70 години, пише Ройтерс.

От съдебното дело в САЩ за сексуално посегателство срещу сина на кралицата принц Андрю до внука ѝ принц Хари и твърденията на съпругата му за расизъм в кралския двор – семейството на 95-годишната Елизабет, която стана кралица на 6 февруари 1952 г., рядко е привличало такова внимание и толкова вредящи на репутацията му заглавия във вестниците.

Уважението към кралицата е толкова голямо, че докато тя е жива, институцията, която има почти 1000-годишна история, изглежда в безопасност. Какво ще стане след това не е толкова сигурно.

Поддръжниците смятат кралицата за стабилизиращ фактор и посочват икономическите ползи, които носи монархията на Великобритания чрез туризма. Противниците твърдят, че институцията е бастион на незаслужени привилегии, отчасти финансирани от данъкоплатците и подкопани от поведението на някои членове.

Допитвания дават комфортно мнозинство на мнението, че монархията трябва да се запази, като 83% се отнасят положително към Елизабет, показа анкета през декември. Но има и тревожни знаци за кралското семейство.

Миналия ноември Барбадос отхвърли кралицата като държавен глава, Чарлз е далеч по-непопулярен, а подкрепата сред младите хора изглежда намалява, като допитвания показват, че мнозинството британци под 30 години са за премахване на монархията.

Но за края на монархията ще е необходимо нещо повече от апатия към Чарлз и изобличаващи заглавия в таблоидите за Андрю или Хари. Всъщност същите тези вестници сега рядко публикуват негативни статии за Чарлз, съпругата му Камила, Уилям и съпругата му Кейт, които бяха подложени на интензивни критики в миналото.

Основните политически партии също остават твърдо зад кралското семейство.

Няма признаци, че управляващата Консервативна партия ще подкрепи край на монархията, а основната опозиционна Лейбъристка партия претърпя поражение на изборите през 2019 г. отчасти заради мнението на избирателите, че на бившия ѝ лидер му липсва патриотизъм.

Самите кралски особи също осъзнават, че трябва да се приспособят към променящия се свят.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК