Принц Андрю онемял при новината, че кралица Елизабет II го лишава от титлата

Решението било след преговори в замъка Уиндзор, в които освен кралицата е участва и принц Уилям

15.01.2022 | 15:22 Редактор: Здравко Черкезов
Принц Андрю онемял при новината, че кралица Елизабет II го лишава от титлата

Принц Андрю онемя от решението на британската кралица Елизабет II да го лиши от титлата и военните му звания, съобщи "Дейли Мирър", позовавайки се на собствен източник, близък до принца.

Решението за отнемане на титлата е взето след преговори в замъка Уиндзор, в които освен кралицата е участва и принц Уилям, който е неин внук и син на принц Чарлз. Според Daily Mirror преговорите са продължили повече от час. По-рано кралицата разговаря по телефона с най-големия си син и престолонаследник принц Чарлз, който е в резиденция в Шотландия.

Източници на Daily Mail твърдят, че кралското семейство от няколко седмици обсъжда хода на съдебната битка между принц Ендрю и американката Вирджиния Робъртс-Джифре, която го обвинява в изнасилване. И Чарлз, и Уилям настояваха за незабавно решение на проблема.

Според The Sun Ендрю може да загуби и луксозно имение в Windsor Great Park, което той получи през 2003 г. и обнови за &7,5 млн паунда. Освен това може да остане без държавна охрана.

БГНЕС припомня, че общо събрание на жителите на град Йоркшир са настояли принцът да върне титлата, която го свързва с града.

Принц Андрю е заподозрян в сексуално посегателство над Вирджиния Робъртс-Джуфре. Тя твърди, че през 2001 г., когато била на 17 години, американският финансист Джефри Ъпщайн я принудил да прави секс с принца три пъти. На 12 януари американски съд отказа да отхвърли гражданския иск на Джуфре и нареди на Андрю да свидетелства под клетва. На следващия ден кралицата лиши Ендрю титлата и военните му звания.

Принцът държи на своята невинност. Източник на Daily Mirror, запознат с плановете му, твърди, че той е решен да защити репутацията си в съда и не обмисля възможността за извънсъдебно уреждане на конфликта.

Междувременно на процеса принцът ще трябва да опише гениталиите си под клетва, увери адвокатът Спенсър Кувин, който представляваше Вирджиния и другите жетви на Джефри Ъпщайн, твърди Daily Mirror.

Принц Ендрю беше близък приятел на Ъпщайн, който бе обвинен в създаване на престъпна мрежа, занимаваща се със сексуална експлоатация на непълнолетни момичета. Освен това Ъпщайн поддържаше тесни връзки с бившите президенти на САЩ Бил Клинтън и Доналд Тръмп, саудитския принц Мохамед бин Салман, филмовия продуцент Харви Уайнщайн и други влиятелни хора. През 2019 г. финансистът беше арестуван, но се самоуби, без да дочака процеса. През декември 2021 г. съдебно жюри призна съучастничката му Гилейн Максуел за виновна в принуждаването на непълнолетни да проституират.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК