Принц Андрю губи титлите си заради дело за сексуално насилие

Бъкингамският дворец е казал, че херцогът на Йорк ще се защитава като частен гражданин

14.01.2022 | 11:02 Редактор: Теодора Патронова
Принц Андрю губи титлите си заради дело за сексуално насилие

Принц Андрю ще загуби военните си звания и кралските си титли, тъй като е изправен пред перспективата за граждански процес за сексуално посегателство в Съединените щати, потвърди Бъкингамският дворец в четвъртък.

Както припомня европейската редакция на Politico, Виктория Джуфре обвини британския принц в сексуално посегателство, когато е била на 17. Това са твърдения, които принц Андрю многократно е отричал. Съдия в Ню Йорк в сряда отхвърли предложението на втория син на кралицата за спиране на делото.

Джуфре каза, че е била жертва на сексуален трафик и малтретиране от Джефри Епщайн, милиардер финансист, който беше намерен мъртъв мъртъв в затворническа килия в Манхатън през август 2019 г., като разследването реши, че той се е самоубил, съобщи "Фокус".

В изявление, публикувано в четвъртък, Бъкингамският дворец казва: "С одобрението и съгласието на кралицата военните звания и кралските титли на херцога на Йорк са върнати на кралицата".

Дворецът добави: "Херцогът на Йорк ще продължи да не поема никакви обществени задължения и ще се защитава в този случай като частен гражданин".

И ITV News, и Guardian, позовавайки се на кралски източници, съобщиха, че принцът повече няма да използва "Негово кралско височество" в каквато и да е официална титла след този ход.

Адвокатите на принца твърдят, че делото трябва да бъде прекратено, позовавайки се на споразумение, което Джуфре сключи през 2009 г. с Епщайн. Принц Андрю каза пред Би Би Си през 2019 г., че не си спомня да се е срещал с Джуфре.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК