Райската ябълка - плод с изключителни ползи за здравето

В нея се среща висока концентрация на витамин C

21.01.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Райската ябълка - плод с изключителни ползи за здравето

Райската ябълка е прекрасен плод с наситено сладък и същевременно леко стипчив вкус. Тя е един чудесен дар от природата през зимата. Този сочен плод, който расте и у нас, дава изключителни ползи за здравето.

На външен вид райските ябълки приличат на оранжеви домати по форма. Ципата им е по-твърда, заради което някои хора предпочитат да я белят преди консумация. Други ги ядат заедно с кората.

Както в кората, така и в сърцевината на този плод, се съдържа изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти, които са много ценни за здравето, според WebMD.

Райската ябълка е много богата предимно на витамин А, който ѝ придава и характерния оранжев цвят. Витамин А е незаменим мастноразтворим витамин, който играе съществена роля за здравето на очите, според healthline.com. Бета-каротинът, който в организма се разпада до витамин А, поддържа състоянието на роговицата добро и забавя стареенето.

В райската ябълка се среща и висока концентрация на витамин С, който е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от възпаления, стареене, стимулира имунната, сърдечносъдовата система, допринася в превенцията на диабет.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК