Кое е най-подходящото време да ядем плодове?

Консумацията им не трябва да се случва по което и да е време на деня

17.01.2022 | 16:12 Редактор: Искра Ангелова
Кое е най-подходящото време да ядем плодове?

Много хора не си набавят нужното количество плодове. Знаем, че плодовете са източници на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти и вероятно мнозина смятат, че няма неподходящо време да си хапнат плод, щом са се сетили за това. Въпреки това не трябва да забравяме, че плодовете са източници на захари и макар и естествени, те са такива и наред с това товарят черния дроб. Това е така, защото натуралната плодова захар – фруктозата се усвоява, преработва и складира в черния дроб. Там тя се превръща в липидни депа, като резултат от този процес е повишаване на холестерола.

Захарите са бързи източници на енергия. Ето защо консумацията им не трябва да се случва по което и да е време на деня. Това важи най-вече за вечерните часове на деня, тъй като времето за усвояване и превръщане на въглехидратите в енергия е ограничено.

Един популярен мит е, че трябва да ядете плодовете на празен стомах. Тогава предпазвало от ферментация в стомаха. Това не е вярно. Дори напротив. Ако плодовете се консумират след хранене, фибрите в тях допринасят за храносмилането, а и за забавянето на повишението на кръвната захар. Консумацията на плодови захари на гладно може да предизвика скок в нивата на кръвната захар, а ако се консумират накрая, вероятността това да се случи е по-малка.

Друг популярен мит е, че е добре да ядете плодовете сутрин, за да ви дадат прилив на енергия след събуждане от сън. Няма нищо лошо в това да го правите, стига да не страдате от състояния, като инсулинова резистентност или диабет, при които консумацията на плодове на гладно е противопоказна. Ако страдате от гастрит, плодовете на гладно може да предизвикат раздразнения и болки в стомаха.

Важно е да се отбележи, че най-устойчиви и дълготрайни нива на енергия всъщност ще получите не от плодовете, а от протеините и мазнините, които ще консумирате на закуска. Направете ги основна част от менюто.

Какви са ползите от редовната консумация на плодове?

Плодовете са изключително полезни. Те са източници на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Повечето плодове доставят големи количества витамин С, калий, фолиева киселина. Антиоксидантите в тях имат противовъзпалителни свойства, които се борят със свободните радикали.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК