Няколко растения, които ще ви носят късмет и здраве в дома по Коледа

Цветята винаги са част от нашите празници

23.12.2021 | 15:13 Редактор: Искра Ангелова
Няколко растения, които ще ви носят късмет и здраве в дома по Коледа

Едно от най-приятните неща на коледните празници е създаването на декорацията в дома. Украсяването на елхата, добавяне на малки детайли в интериора, празничната трапеза. Цветята винаги са част от нашите празници. Те създават настроение, а за някои от тях се смята, че носят и благоденствие. За кои цветя се смята, че носят късмет за Коледа?

Коледен кактус

Въпреки че кактусите не са сочени за късметлийски цветя, коледният кактус е различен, защото няма бодлички. Около Коледа, той цъфти с прекрасни цветове в червено и розово. За декорацията му в дома се смята, че носи късмет. У нас цветето се нарича коледарче или коледниче.

 

Дърво на парите, наричано още и дървото на живота, дървото на късмета

Наред с носенето на късмет и пари в дома ви, листата на дървото на парите пречистват въздуха, което го прави чудесно допълнение към всеки дом. Според фъншуй, за да привлечем късмета в дома на Коледа и не само, въздухът трябва да бъде чист. 

Орхидея

Смята се, че красивото екзотично растение орхидея привлича любовта, задълбочава приятелствата и успокоява душата. В древни времена орхидеите са били свързани с плодородието, което ги прави чудесен подарък за нови родители, ако сте поканени на гости за коледните празници или пък защо да не го подарите на себе си и дома ви.

Имел

Символ на плодородието още от древни времена, имелът днес е част от коледната украса в дома, на празничната трапеза. Според някои западни традиции над рамката на вратата се поставя имел като украса, а всяка двойка, която премине трябва да се целуне, романтично или приятелски. Има вярвания, че имелът носи мир, чистота, здраве, любов. 

Коледна звезда

Коледната звезда произхожда от Централна Америка, където цъфти през зимата. Формата на листата на това цвете се смята за символ на Витлеемската звезда, която е довела тримата мъдреци при Исус. Според някои източници, червените листа символизират кръвта на Христос, докато белите листа представляват неговата чистота. Коледната звезда е едно от най-купуваните цветя за декорация в дома по празниците. 

Холи

Още едно красиво коледно растение, което може да поканите в дома си е холи. Още от древни времена холи е смятано за свещено растение и символ на плодородието и вечния живот, дори хората вярвали, че притежава магически сили. Докато други растения увяхват през зимата, холи остава зелена и силна, плодовете ѝ са ярко оцветени дори в най-суровите зимни условия. За холи в дома се смята, че носи късмет и защита.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК