Църквата близо до хората - стартира първото онлайн православно радио в България

Фотограф, телевизионен сценарист и музикант ще звучат от ефираа

21.12.2021 | 19:12 Редактор: Елеонора Танева

Църквата се пренася в интернет. Стартира първото онлайн православно радио в България. То ще се стриймва в сайта на Софийската света митрополия, а зад него стоят трима души.

В сърцето на Софийската митрополия има звукозаписно студио, за което малцина знаят. От него се излъчва първото у нас онлайн православно радио "Епархийски глас". Зад микрофоните стоят Пламен, Ангел и Никола- фотограф, телевизионен сценарист и музикант. Всички те - православни християни.

"Идеята ни е да разчупим разбиранията за църквата като една закостеняла институция, която стои някъде далеч в пространство. Да кажем, че църквата винаги е била и е близо до хората", заяви главният редактор в Културно-информационния отдел Пламен Михайлов.

"В Евангелието пише, че този свят лежи в злото, но ние сме призвани да го преобразяваме. Това сме призвани да правим и радиото е просто още един способ да реализираме себе си като християни. Интернет е една универсална среда, до която всеки има достъп в съвременния свят. Целта и смисълът на радиото е да благовести, да евангелизира, ако щете и да говорим човешки, спонтанно за христовата вяра и то за православната христова вяра, която е истинната", обясни писателят Ангел Иванов.

Ангел и Пламен водят дискусионното предаване "Живото слово". Те са в началото на 30-те си години. Казват, че за тях вярата е убежище, към което са се обърнали в трудните си моменти.

"В един момент разбираш, че Бог е тук, винаги го е имало - още преди вековете. И че целият живот е едно голямо чудо и едно голямо имане на Бог във всеки един момент", каза Ангел.

"Има ситуации, в които виждаш, че няма накъде, няма как да се изправиш. Но виждайки това малко зрънце вяра, просто разбираш, че Бог нарежда нещата, така че да излезеш от трудните ситуации. Дава сили и знаеш, че има някой, който се грижи за теб", добави Пламен.

Зад пулта е Никола Димитров. Той е само на 24 години. Преди да влезе в радиото е свирил с група в чужбина. 

"Мечтата ми винаги е била да се занимавам с музика. И след като станах и вярващ православен реших да комбинирам нещата.  Помолих се за това и Господ ми яви тази възможност да се занимавам хем с музика, хем с радио", сподели Никола.

Православното радио ще се излъчва в страницата на Софийската света митрополия, а предаването "Живото слово" стартира на 22 декември, в 15 часа. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Православен
преди 2 години
Информацията ви е невярна. Първото православно онлайн радио в България беше радио "Сион", което стартира още през 2005 г. Поддържаха го монасите от Руенския манастир. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Славянин
преди 2 години