Доверието и политиците: Кога се обръщаме към вярата и колко важен е изборът?

Всичко е подчинено на финансовите интереси, смята архимандрит Никанор

10.11.2021 | 14:01 Редактор: Жаклина Иванова

Кога се обръщаме към вярата и колко важен е изборът, особено когато човек е пред изпитание?

Архимандрит Никанор остава зад гърба си светския живот, като излиза от скъпите костюми, за да служи на Бог и на хората. С тревога споделя, че за последните 30 години не е видял да се прави нещо за доброто на българина. По думите му всичко е подчинено на финансовите интереси на политиците.

"Играят си на това да манипулират, да насочват обществото, да използват хората като средство. Като нещо, от което да извличат ползи и изгоди - за какво са им?! Не бих казал, че си заслужава човек да стане измамник и враг на своите ближни за някакви дребни и временни блага", изтъкна игуменът на Гигинския манастир.

Не е голям оптимист, че в България има човек, който може да промени ситуацията и да върне доверието и вярата на хората в управляващите.

"В тази среда, в която сме в момента, не виждам как би могъл да излезе добрият пример. Откъде ще се вземат тези политици, тези държавници? Те трябва да са българи и да отговарят, както сега е модерно да се говори, на изискванията на Конституцията. Кой би бил този човек, който ще има достатъчно смелост да го направи ?", чуди се архимандрит Никанор.

За да се подобри ситуацията в страната, игуменът е сигурен, че трябва да се започне от промяна в духовността и противопоставяне на апатията в обществото.

"България напоследък се прослави в отрицателните категории и статистики. Най-страшното не е, че ще има опоненти, които ще ми кажат, че не съм прав, а, че мнозинството казва  - "Какво от това, какво ме интересува", смята архимандрит Никанор.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК