МЗ се разбра с религиите: Църквите ще информират за ползите от ваксините

Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората, подчерта министър Сербезова

21.12.2021 | 16:50 Редактор: Елеонора Танева
МЗ се разбра с религиите: Църквите ще информират за ползите от ваксините

Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу Ковид-19. Ще се подчертае и необходимостта от продължаване стриктното спазване на противоепидемичните мерки с цел ограничаване разпространението на коронавируса у нас. 

Религиозните общности ще разпространяват надеждна и на достъпен език информация през информационните канали и социалните си мрежи. 

"Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Винаги сме призовавали за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска за лице, както и за ваксинация. Предвид предстоящите светли празници нека призовем миряните към смирение и доброта, към разум и любов към ближния", посочи Роберт Джераси.

Проф. Сербезова беше категорична, че духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка в името на общото добруване. 

"Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората. Ще съм благодарна да се обърнете към религиозните общности, апелирайки към вяра в науката и спазването на противоепидемични мерки, особено по време на предстоящите празници", посочи здравният министър. 

Тя подчерта, че над 80% от приетите в лечебни заведения пациенти с Ковид-19 са неваксинирани. А броят на хоспитализираните неваксинирани  в интензивните отделения надминава 90%.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК