България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отец Николай: Има много суеверие и празноверие в обществото, липсва правилната вяра

"Проповед е и личният пример – архиереи се ваксинираха", подчерта свещеникът

17.11.2021 | 08:07 Редактор: Здравко Черкезов

Започнаха 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер. В седмица на изборни страсти - какво липсва в душевността на политиците, за да стигнат до единение в парламента?

"Смирение и доброта. Божиите заповеди се базират на грижа за по-слабите, по-малките, по-немощните, по-нуждаещите се и ако виждаме виждаме у другия неговата слабост и се опитваме да му помогнем, тогава ще има повече доброта. Доброта ни липсва", заяви отец Николай Георгиев в "България сутрин".

Според него трябва да творим доброто, защото у всеки един от нас има образ Божий. 

"Много сме разединени. Спасението е лично дело, но в църквата – нашият социум е там, където е Христос Господ. Иисус е моралният ни стожер, а в обществото има Бог на парите, Бог на някаква злоба. Тогава около какво да се обединим? Аз предпочитам около Христос и доброто, тогава ще има "ние". Сатаната не може да победи саможертвата. Когато някой се жертва за ближните си, остава в историята и винаги носи победа", посочи свещеникът.

По думите на отец Николай в обществото ни липсва правилна вяра, но за сметка на това има много суеверие и празноверие.

"Ако имаме вяра да следваме Божиите заповеди, ще знаем, че за да стигнем до другия бряг, ще трябва да си намокрим краката. Не можем да го прескочим. Влизането в тези трудности без вяра означава виждане само на злото, лошото и мръсотията. Влизането в трудностите с вяра означава, че знаем къде ще стигнем. Всеки има вяра, въпросът е тя да е правилна. Моралният компас е Господ Иисус Христос", категоричен бе той.

Вярата без дела е мъртва, подчерта отец Николай и посочи пример с ваксините:

"Църквата не е медицински институт, но както призова Негово Светейшество патриарх Неофит – да помислим за лекарите. Проповедта понякога е личният пример. Видях архиереи, свещеници да се ваксинират и мисля, че това е достатъчно за хората, които наистина искат доверието на Църквата", изтъкна свещеникът пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК