Кантарджиев: Важно е колко от заболелите са ваксинирани само на документи

Делта плюс не е по-опасен от Делта, ваксините пазят и от него

04.11.2021 | 15:27 Редактор: Елеонора Танева
Кантарджиев: Важно е колко от заболелите са ваксинирани само на документи

5 до 10% от ваксинираните хората не изграждат силен и адекватен имунен отговор, а на 1000 ваксинирани е възможно 50-60 души да се разболеят, но ще го прекарат по-леко. Това заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Делта плюс не е нов щам, а е подвариант на известния индийски вариант. Няма нищо страшно в него, нищо опасно, нищо по-различно в прекарването на заболяването. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив", каза проф. Кантарджиев пред БНР.

Според него е пропуснато времето за провеждане на ефективна кампания за ваксинация през лятото, когато нямаше толкова много случаи на Ковид-19.

"Министерството на здравеопазването трябва да ни обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните. И най-важното е - тези ваксинирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина срещу Ковид-19, взета ли им е веднага кръв, за да се докаже дали тези хора са ваксинирани, или - не. Досега това не е правено, въпреки че някои специалисти го предлагахме от доста време", добави проф. Кантарджиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК