България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как трябва да изглежда една ваксинационна кампания и какви послания трябва да отправя?

Коментар на Владимир Бостанджиев, Катерина Буюклиева и Георги Цеков

04.11.2021 | 09:36 Редактор: Искра Ангелова

Нарастващият брой на заболели и починали от Ковид-19 се повече доказва нуждата от засилена информационна кампания за стимулиране на ваксинацията. Как трябва да изглежда тя и какви трябва да бъдат посланията в нея?

"Трябва да се мисли конкретно - основните реакции на боледуване са три. Едната е пълно игнориране, хората идват при лекаря в краен стадий на заболяване и отново не вземат никакви мерки, или пък да сътрудничат на терапията. Това е факт, който е от много години в психологията и няма нищо общо с нацията. Другият тип реакция е на свръхзащита. Това са хора, които са хипохондрици, които непрекъснато обикалят кабинетите, непрекъснато се изследват, обясняват си повърхностни усещания в тялото с тежки заболявания. И третата група хора са тези, които търсят рационални решения, сътрудничат за терапията и заедно с лекаря намират оптимален вариант за лечение", каза психиатърът д-р Владимир Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Рекламният експерт Катерина Буюклиева сподели, че при изграждането на комуникационна стратегия трябва да знаем адреса на получателя на съобщението.

"Две неща са важни - пътят и тонът на комуникация. Ако те въртят заедно, кампанията е успешна и хората се чувстват спокойни да направят своя избор. Ясно е, че няма кампания, която е насочена към всички хора", добави тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колегата й - Георги Цеков, подчерта, че за да направиш рекламна кампания, на каквото и да било - от пелени до ваксинационна кампания, трябва да отговориш на 7 елементарни въпроса.

"Те са кой го продава, на кого, какво продава, къде, кога, как и защо. Кой го продава? За мен това са политиците, те поръчват ваксините, те определят мерките. На кого? Няма целева група, която да бъде всички, но доколкото се може на повече хора. Ако се ваксинират 10%, значи не сме свършили никаква работа. Въпросът какво продаваме в рекламата е "купи си това". Това, което трябва да се каже в този случай, е "Ваксинирайте се". Полиците казват "Аз съм се ваксинирал, но всеки сам преценя". В рекламата няма такова положение. А защо трябва да се ваксинираме? Този въпрос е много сложен", посочи той.

Според Буюклиева четвъртото "Д" е доверието.

"В комуникацията най-важното, което трябва да кажем, е първо да е вярно това, което казваме. Да го кажем спокойно, без истерия. Да сме сигурни, че не даваме напразни обещания. Предозирането в обещания води до загуба на доверие. Нека по-малко да обещаваме, но да се случват по-добри неща", каза още тя.

"В Германия лекарите отделят време, за да ти говорят за ваксините. Всички хора, които са разговаряли с мен за ваксините, са се имунизирали, включително и със странни въпроси. Това, което наблюдаваме у нас, е, че страхът ескалира. И това при положение, че имаме ваксини, лекарства, организация", поясни д-р Бостанджиев.

А по думите Катерина Буюклиева силата и науката са това, на което трябва да стъпим.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК