Самоконтрол и постигане на дългосрочни цели - как да управляваме емоциите си

Съсредоточете се върху дишането си

03.12.2021 | 14:53 Редактор: Жаклина Иванова
Самоконтрол и постигане на дългосрочни цели - как да управляваме емоциите си

Според забавния сайт Bright Side основната дефиниция на самоконтрола, която психолозите дават, е "способността да се управляват собствените импулси, емоции и поведение за постигане на дългосрочни цели".

Оказва се обаче, че липсата на самоконтрол, особено когато става въпрос за контролиране на емоциите ни, е по-често срещана и много хора се сблъскват с този проблем.

Как да се научим да контролираме своите емоции? Вижте няколко стъпки.

Не забравяйте за усмивката

Според западно проучване, усмихвайки се в моменти, в които не ни е до това, може да помогне да "излъжем" мозъка си, че сме щастливи. Не бива да забравяме, че усмивката винаги ни помага да изглеждаме по-привлекателни.

Съсредоточете се върху дишането си

В ситуации на напрежение е много важно да овладеем дишането си, за да овладеем себе си. Според германския учен Екхарт Толе, ключът към вътрешната трансформация е да живеем в настоящия момент. Затворете очи и обърнете внимание на дишането си, когато се чувствате напрегнати. Толе казва, че когато усетим дишането си, то е бавно и дълбоко, това намалява значително напрежението.

Създайте си рутина, която работи за вас

Ако искате да владеете себе си по-добре, опитайте се да си създадете своя рутина. Рутината ни помага да развием положителни ежедневни навици. Това може да е спортна активност след края на работния ден или друг вид занимание, като разходка, театър, кино, четене на книга и т. н. Правете неща, които са полезни за тялото и духа, и ви помагат да балансирате емоциите си.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК