Какво причинява подуването на краката по време на бременност и как да го облекчим?

Не носете твърде стегнати чорапогащи или чорапи

18.11.2021 | 20:10 Редактор: Искра Ангелова
Какво причинява подуването на краката по време на бременност и как да го облекчим?

Ако сте бременна във втория триместър, то вече вероятно усещате, че не само коремът ви расте, но и отоците по тялото започват да се появяват. Най-често именно в средата на бременността започват да страдат коленете и глезените, тъй като се подуват. Степента на отичане зависи от много фактори, най-вече от времето и сезона, като традиционно през лятото се подуваме повече, както и от това коя част на денонощието е. Обичайно бременните жени усещат отичане в крайниците към края на деня.

При повечето дами отоците се появяват след 22-а гестационна седмица и за жалост, най-често остават до момента на раждането.

Какво всъщност причинява неприятното подуване на краката по време на бременност?

Отичането се получава, когато телесните течности се увеличават, за да подхранват както вас, така и бебето, и се натрупват в тъканите ви в резултат на повишен кръвен поток и натиск на нарастващата ви матка върху тазовите вени.

Това води до неприятния дискомфорт от подуването, най-вече от отоците в областта на коленете, глезените и стъпалата.

В повечето случаи подобно отичане е безобидно и нормално за бременната дама, но все пак е препоръчително да се консултирате с наблюдаващия ви лекар, за да е информиран за състоянието ви. Също така е нормално и изобщо да нямате подуване на крайниците по време на бременността, което би било най-добрият случай, информира az-jenata.bg.

Как да облекчите дискомфорта от подуването?

- Избягвайте да седите или да стоите прави твърде дълго време. Ако сте твърде дълго на крак, това може да доведе до още по-голямо подуване на крайниците. Правете си почивки по-често, ако се налага да стоите дълго време прави. Разхождайте се или седнете за няколко минути. Ако пък работата ви изисква да седите по-дълго време, стремете се да си правите 5-минутни разходки поне веднъж на час.

- Вдигайте краката си от време на време. Ако е възможно, повдигнете краката си, когато седите за по-дълго време.

- Движете се и правете упражнения за бременни.

- Не носете твърде стегнати чорапогащи или чорапи. Вашата цел е да позволите на кръвта и телесните течности да се движат възможно най-свободно, а стегнатите чорапи ще направят точно обратното.

- Носете удобни обувки. Пийте достатъчно вода – поне 8-10 чаши на ден. Не прекалявайте със солта, тъй като консумацията ѝ може да допринесе за подуване и отоци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК