Разрешените и забранени дейности и храни по време на бременност

Най-критичен за развитието на плода е т.нар. период на органогенеза

18.05.2021 | 13:24 Редактор: Жаклина Иванова
Разрешените и забранени дейности и храни по време на бременност

По време на бременност, под действие на хормоните и зараждащото се майчинско чувство, много бременни се страхуват да извършват определени, нормални за ежедневието им допреди това дейности. Истината е, че голяма част от дейностите, хранителните предпочитания и навиците, могат да навредят на развиващия се фетус.

Най-критичен за развитието на плода е т.нар. период на органогенеза, по време на който се образуват всички органи и системи. Органогенезата обхваща периода до края на трети месец от бременността, поради което през този период бременните трябва да бъдат изключително внимателни.

Много от бременните се питат за безопасността на определени дейности. Кои са забранените и кои са позволените дейности по време на бременност?

За жалост забранените действия и ограничения от обичайни навици са повече от позволените такива:

1. Промени в хранителния режим – бременността налага множество промени в хранителния режим и това не е случайно. На първо място бременните трябва да бъдат изключително внимателни за местата извън дома, където се хранят поради липсата на контрол върху качествата на храната. Повишен е рискът от хранителни отравяния, които протичат с тежко гадене и повръщане, стомашен дискомфорт, болка и диария и могат да причинят тежка дехидратация.

Към забранените при бременност храни се отнасят суровата или пушена риба, суровите и недобре термично обработени меса, сурови или недобре сварени яйца, "меки“ сирена от типа на Бри, фета и др. Причината за тази забрана е рискът от развитие на някои инфекции – например салмонелоза, листериоза, токсоплазмоза. От друга страна, рибните продукти са богати на живак, който в по-големи количества може да предизвикат проблеми със зрението и слуха на плода.

2. Алкохол, тютюнопушене и наркотични вещества – вредното въздействие на тези субстанции е неоспоримо. Алкохолът е доказан тератоген и употребата му при бременност е абсолютно противопоказана. Доказано е, че приемът на алкохол и тютюнопушенето при бременност могат да доведат до проблеми в развитието на нервната система, раждане на плод с ниско тегло и ръст, поведенчески проблеми, хиперактивност, проблеми със сукането, трудности в училище и др.

Приемът на наркотични вещества при бременност повишава риска от вродени аномалии, преждевременно раждане и раждане на дете с ниско тегло. Децата на наркозависими майки се раждат с т.нар. неонатален абстинентен синдром, който се характеризира с хиперактивност, гастроинтестинални смущения, хипогликемия, респираторен дистрес синдром и др.;

3. Прекомерна консумация на кофеин – позволената консумация на кофеин се свежда до 200 мг дневно. Повишеният константен му прием (над 300 мг/дневно) се смята, че може да е свързан с по-голям риск от спонтанни аборти, вродени малформации и раждане на плод с ниско тегло.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК