Проучване: Коронавирусните иРНК ваксини са безопасни за бременни жени

Изследователите не откриват значително повишен рисков фактор за майките и за плода

22.04.2021 | 18:10 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: Коронавирусните иРНК ваксини са безопасни за бременни жени

Коронавирусните иРНК ваксини не представляват никакви допълнителни рискови фактори за бременни жени, показва голямо проучване, публикувано в престижния "New England Journal of Medicine“ в понеделник, съобщава "Джерусалем Пост“.

Проучването се основава на данни, събрани чрез V-safe система за наблюдение и регистър на бременността от "Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията" между 20 декември и 14 февруари. 

Регистърът е създаден от CDC, за да се наблюдават ефектите от ваксинацията върху бременни жени, когато са получили ваксина или са забременели малко след ваксинация. Участието е било напълно доброволно. Авторите на изследването, експерти на CDC, са разчитали на здравна информация от няколко хиляди жени, които са били ваксинирани или с Pfizer, или с Moderna, и двете базирани на mRNA технологията.

Изследователите не откриват значително повишен рисков фактор както за майките, така и за плода.

"Бременните не съобщават за тежки реакции в по-голяма степен от другите жени, с изключение на гадене и повръщане, които се съобщават малко по-често само след доза 2“, пишат те.

Учените подчертават, че резултатите все още са предварителни, както и че ще бъде от решаващо значение да продължи проследяването на ефекта на ваксината върху бременни жени за по-дълъг период от време, предава БГНЕС.

"Необходимо е непрекъснато наблюдение за по-нататъшна оценка на резултатите при майките, бременността, новороденото и детството, свързани с ваксинацията срещу Ковид-19, включително в по-ранните етапи на бременността и през периода на зачеването“, заключават те. 

"Междувременно настоящите данни могат да помогнат за информирането при вземането на решения относно ваксинацията на бременни и техните доставчици на здравни услуги", информират още.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК