Колко време след една бременност е добре да преминете към следваща

Твърде кратък интервал между двете са свързани с отрицателни резултати

08.04.2021 | 20:58 Редактор: Юлия Христова
Колко време след една бременност е добре да преминете към следваща

При повечето жени минава известно време след раждането, преди овулацията да се възстанови, което би позволило настъпването на нова бременност.

Връщането на менструалния цикъл варира значително в зависимост от редица фактори като тегло, стрес, тютюнопушене, кърмене, начин на хранене и избор на контрацепция.

Колкото и необичайно да звучи, има и немалко документирани случаи на жени, които са забременели почти веднага след раждането. Нека разберем от какво зависи това.

Факторът кърмене

Кърменето на теория би трябвало да забави връщането на менструалния цикъл, особено през първите шест месеца след раждането. Някои жени избират да използват това като форма на контрол, наречена метод на лактационната аменорея, с идеята, че цикълът им няма да се върне, докато кърмят.

Колко дълго кърменето може да забави връщането на менструалния цикъл обаче варира в голям интервал. Той зависи колко често и редовно се кърми бебето, колко дълго се спи и от външни фактори, като нарушения на съня, стрес и заболявания. Дори и при изключително кърмене, е възможно да минат както седмици след раждането, така и месеци, преди менструацията да се възобнови.

Завръщане на овулацията

Връщането на овулацията зависи в голяма степен от това дали бебето е кърмено или не. Кърменето и хормоните, които се отделят за производството на кърмата, могат да потиснат връщането на овулацията.

Следваща бременност

В идеалния случай майките е добре да изчакат поне 12 месеца между бременностите, сочат препоръките на повечето лекари и специалисти. Изследванията са установили, че рискът от преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло се увеличава при забременяване по-рано от шест месеца след раждането. Твърде кратък интервал между двете бременности (под 18 месеца) и твърде дълъг (над 60 месеца) са свързани с отрицателни резултати както за майката, така и за бебето.

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК