Променят ли звуците развитието на плода по време на бременност?

Все по-модерно става пускането на музика на бебето, още докато е в корема на майката

19.02.2021 | 23:36 Редактор: Юлия Христова
 Променят ли звуците развитието на плода по време на бременност?

Все още предстои да се отговори на стария въпрос: Променят ли звуците развитието на плода по време на бременността и как?

Все по-модерно става пускането на музика на бебето, още докато е в корема на майката. Много хора смятат, че това повлиява добре развитието му и подобрява нервната система. Редица компании предлагат и специални слушалки, които се залепват за корема на майката и подават звуци на плода.

Какво променя музиката?

Нервната система отговаря за всички функции в организма и е обвързана с моториката на органите, мускулите, функцията на жлезите, а и всички усещания и възприятия.

Основни структури във възприемането на сетивата – зрение, слух, обоняние, вкус и допир, са таламусът и кората на главния мозък. Редица автори твърдят и за наличие на други сетива. Примери за допълнения към наличните пет са усещанията за болка, топло и студено.

Таламусът е изграден от различни части и се намира в междинния мозък. Той играе важна роля на посредник, обработвайки информацията от всички сетивни органи и предавайки я към кората на главния мозък.

Таламусните нервни клетки пускат израстъци, наречени аксони към невроните в кората и посредством специфични свързвания – синапси, се свързват с тях.

По време на вътреутробното развитие между таламуса и кората се разполагат и други специфични неврони, които отпадат малко след раждането. Преди да настъпи смъртта на невроните обаче, те изиграват важна роля в образуването на връзки между невроните на кората и таламуса.

Нови проучвания сочат, че при липса на структури в ухото, обвързани със слуха, водещи до глухота, количеството на свързванията между специфичните неврони, кората и таламуса е с 30% повече.

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК