Няколко съвета при планиране на бременност

Димът от цигарите на други хора също може да навреди на детето

08.01.2021 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Няколко съвета при планиране на бременност

Планирането на бременността е един от най-вълнуващите моменти. А ето и няколко съвета, които ще ви помогнат.

1. Приемайте добавка с фолиева киселина

Препоръчително е всяка жена, която иска да забременее, да приема ежедневно фолиева киселина. Препоръчителната дневна доза е 400 микрограма фолиева киселина всеки ден поне 2-3 месеца преди да забременеете и след установяване на бременност до 12 гестационна седмица.

Фолиевата киселина намалява риска от дефект на невралната тръба при плода, като спина бифида.

Дефектът на невралната тръба се наблюдава, когато гръбначният мозък на плода не се формира нормално. 

На някои жени се препоръчва прием на по-високи дози фолиева киселина (около 5 мг дневно).

Такива случаи са на жени, които са засегнати от дефект на невралната тръба или са имали бременност, при която плода е бил с дефект на невралната тръба, имат диабет или приемат лекарства против епилепсия.

Ако забременеете неочаквано и през това време не сте приемали фолиева киселина, може да започнете приема ѝ веднага щом откриете, че чакате дете.

2. Спрете цигарите

Пушенето по време на бременност е свързано с риск от различни здравословни проблеми като преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, синдром на внезапната детска смърт, спонтанен аборт, проблеми с дишането или хрипове през първите шест месеца от живота на детето.

Димът от цигарите на други хора също може да навреди на детето.

3. Не приемайте алкохол

Приемът на алкохол по време на бременност може да доведе до дълготрайно увреждане на бебето и колкото повече се употребява алкохол, толкова по-голям става рискът.

4. Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването повишават риска от проблемна бременност. Рисковете са свързани с високо артериално налягане, образуване на съсиреци, спонтанен аборт и гестационен диабет.

Важно е по времена на бременността да се храните здравословно и да правите умерени упражнения, ако състоянието Ви позволява. 

5. Консултирайте се с лекар, ако страдате от хронично заболяване

Няма причина, поради която да не може да износите здраво бебе, дори ако имате хронично заболяване, но някои здравословни състояния се нуждаят от внимателно проследяване, за да се сведе до минимум рискът както за вас, така и за вашето бебе.

6. Тестване за наследствени заболявания

Няма кристална топка, която да ви каже чии очи ще наследи детето Ви. Но ако семейната ви история или тази на бащата на детето, има данни за наследствени заболявания, вашият лекар ще ви препоръча да направите генетични изследвания.

Прост тест, изследващ кръв или слюнка може да установи дали носите гени за муковисцидоза, синдром на крехката Х хромозома или съпровидно-клетъчна болест.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК