Как музиката може да помогне за развитието на мозъка на малко дете?

Децата дори могат да измислят свои собствени песни

15.12.2020 | 23:32 Редактор: Искра Ангелова
Как музиката може да помогне за развитието на мозъка на малко дете?

Всеизвестен факт е, че музиката играе важна роля в развитието на детето, дори още преди раждането. Музиката „запалва” всички области на детското развитие и колкото по-рано започнете да пускате музика, толкова по-рано това може да помогне на бебето да расте здраво.

Доказано е, че музиката играе роля в развитието на мозъка преди раждането. Слушането на музика по време на бременността не само ще има успокояващ и приповдигащ ефект върху бременната жена, но има и положително влияние върху нероденото бебе.

Около 16-18 гестационна седмица плодът чува първия звук.

До 24-та седмица малките уши започват да се развиват по-бързо и е доказано, че бебетата обръщат глава в отговор на гласове и шум. Нероденото бебе може да разпознава гласа на майка си, родния си език, модели на думи и рими, информира www.puls.bg.

Как музиката може да помогне за развитието на мозъка на малко дете?

Музиката запалва всички области на детското развитие и уменията за подготовка в училище, особено в областта на усвояването на езика и уменията за четене.

Научаването на използване на музикален инструмент може да подобри математическото обучение и дори да увеличи резултатите на детето в училище.

Музиката вдъхновява емоции, така че това е популярна препоръка за успокояването на детето. И е добре дошло допълнение към съня на бебето. Музиката трябва да е мека, успокояваща и релаксираща, за да създаде спокойна атмосфера, която да подхранва моделите им на сън.

Позната мелодия става като сесия по музикална терапия. Бавната, мека, повтаряща се мелодия, всъщност, ще забави сърдечния ритъм и позволява по-спокойно и дълбоко дишане.

Има нещо в слушането на музика или възпроизвеждането ѝ с други хора, което носи своя собствен социален шум, карайки да се чувствате свързани с хората около вас.

Музиката в ранна възраст помага на децата да изразят себе си и да споделят чувства си. Дори в ранна детска възраст те могат да се люлеят, подскачат и да движат ръцете си в отговор на музиката, която чуват.

Децата дори могат да измислят свои собствени песни. Те се научават да се смеят, да повтарят думи и това и насърчава да използват тези думи и да ги запомнят.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК