Актриса и режисьор прекараха 2 седмици в Космоса

Първият в света космически киноекипаж се завърна на Земята

17.10.2021 | 10:18 Редактор: Здравко Черкезов

Актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко се завърнаха на Земята след двуседмични снимки на Международната космическа станция, придружени от космонавта Олег Новицки.

В началото на деня Пересилд, Шипенко и Новицки се сбогуваха с останалите руснаци на МКС - Петър Дубров и Антон Шкаплеров, американците Марк Ванде Хaй, Шейн Кимброу и Меган Макартър, японеца Акихико Хошиде и французина Том Песке, преместиха се в кораба и затвориха люковете.

След като провери херметичността на люковете и се преоблече в спасителните костюми Falcon KV-2, екипажът напусна МКС в 4:14 ч. московско време. В 6:42 космическият кораб включи двигателната система и започна да се спуска от орбита. След това спускаемият апарат навлезе в плътните слоеве на атмосферата. Основният парашут скоро се отвори над машината и в 7:35 ч. екипажът се приземи в степите на Казахстан, на 148 км югоизточно от град Жезказган, съобщава БГНЕС.

Службата за търсене и спасяване помогна на актрисата, режисьора и космонавта да напуснат спускаемия апарат на космическия кораб "Союз МС-18", се казва в съобщение на уебсайта на Роскосмос.

Още във вторник, 19 октомври, екипът на филма ще даде първата си пресконференция след полета.

Актрисата и режисьорът пристигнаха на МКС на 5 октомври на борда на космическия кораб "Союз МС-19" заедно с другия опитен космонавт Антон Шкаплеров. Така те прекараха 12 дни в космоса. Полетът на Олег Новицки (вече трети в кариерата му), който се отправи към МКС през пролетта, продължи по-дълго - 191 дни. Петър Дубров и американецът Марк Ванде Хай, които пристигнаха с Новицки на борда на "Союз МС-18" на 9 април 2021 г., останаха на станцията и ще се върнат през пролетта на 2022 г.

Пересилд е избрана сред три хиляди кандидати за уникалния полет. Тя и Шипенко трябваше да преминат ускорено обучение. По време на космическия полет режисьорът изпълняваше ролята и на оператор. Според Шипенко е трябвало да се заснеме около 30-40 минути от времетраенето на филма в космоса.

Подробности за сюжета на филма все още се пазят в тайна, но по-рано източник съобщи, че във филма един от астронавтите на МКС ще се нуждае от операция. Той няма да бъде върнат на Земята по медицински причини, затова в космоса ще бъде изпратен медик - героинята на Пересилд, която ще бъде спешно подготвена за полета.

По-късно Шипенко потвърди, че сюжетът на филма се основава на лекарка, която лети до МКС, за да помогне на един от астронавтите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК