Обръщайте внимание на стойката си - влияе дори на настроението

Тя спомага за намаляване на стреса, напрежението в мускулите, сухожилията

21.09.2021 | 11:43 Редактор: Юлия Христова
Обръщайте внимание на стойката си - влияе дори на настроението

Чували сме, че е добре да ходим изправени, дори усещаме разликата веднага, но твърде рядко обръщаме внимание на стойката си. Оказва се, че тя повлиява функционирането на цялото тяло, дори има значение за самоувереността и настроението ни.

Правилната стойка далеч не е само козметична грижа за тялото. Добрата стойка спомага за намаляване на стреса, напрежението в мускулите, сухожилията, костите и вътрешните органи. При правилно пренасяне на тежестта дори можем да изглеждаме и по слаби с няколко килограма, поради прибрания корем и изправяне на тялото.

Неправилната стойка води и до по-бързо настъпване на умора, първо върху мускулите, а след това остава като цялостно усещане. Препоръчват се чести почивки и раздвижване или разтягане – поне на всеки 1 час.

Неправилната стойка действа най-неблагоприятно върху мускулите, ставите и гръбначния стълб, защото ги натоварва допълнително. Това ги напряга, което на свой ред води до болки в долната част на гърба, шията, раменете, изява на главоболие и дори проблеми с храносмилателната система. Лошата поза на тялото може да влоши и съня.

Изгърбването и привеждането компресират дробовете. Ако стойката е изправена белите дробове използват повече функционална тъкан и се подобрява дишането.

Цялата статия четете в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК