Откриха нов механизъм при възстановяването на раните на кожата

Учените се надяват, че откритието ще даде начало на нови терапии за възстановяване на кожните лезии

14.09.2021 | 12:46 Редактор: Юлия Христова
Откриха нов механизъм при възстановяването на раните на кожата

Нов молекулярен механизъм, вземащ участие в инициацията и реализацията на възстановяване на кожните лезии е открит от изследователи на Калифорнийския университет.

Откритият молекулен път се контролира от еволюционно консервиран ген, които бива наречен Grainyhead like 3 (GRHL3). Ролята на този ген досега беше известна в развитието на бозайниците, а отклонения в неговата нормална структура се асоциират с болести като спина бифида, както и други абнормалности на съединителната тъкан, като дефектни клепачи, дефектен епидермален слой или вид синдактилия, при която пръстите са частично или напълно слети.

Проучването открива, че този ген взима участие и в заздравяването на раните на кожата чрез активация на друг ген за белтък, наречен Fascin Actin-Bundling Protein 1 (Fscn1). 

Оказва се, че дефекти точно в този механизъм водят и до развитие на хронични, незарастващи рани, като тези, които се образуват при диабет, засягащ милиони хора по света. Учените се надяват, че откритието ще даде начало на нови терапии за възстановяване на кожните лезии, тъй като биологията на регенеративните процеси е една идея по ясна.

Самото възстановяване на кожата протича в 4 последователни фази – хемостаза, възпаление, пролиферация и тъканно ремоделиране или узряване. Покриването на възстановяващата се тъкан с епидермален слой се случва през пролиферативния стадий.

Четете повече в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК