Нови детайли разнищват загадката на Бермудския триъгълник

Биолог откри останки от самолет, които биха могли да хвърлят светлина върху "Полет 19”

04.09.2021 | 21:12 Редактор: Здравко Черкезов
Нови детайли разнищват загадката на Бермудския триъгълник

Морският биолог и водолаз Майк Бърнет и екипът му успяха да локализират останките на самолет от времето на Втората световна война. Предполага се, че това може да е един от изчезналите бомбардировачи от "Полет 19”, пише РИА Новости.

Това е инцидент, при който пет американски военни самолета, известни като "Полет 19", навлязоха в зоната на Бермудския триъгълник и изчезнаха от екраните на радарите.

"Отначало видяхме само купчина усукан метал на морското дъно. Можеше да е всичко - например отломки, останали от потънал кораб", обяснява ученият.

Неговият разказ е излъчен в YouTube-страницата на телевизионния канал History, който пуска документален филм, посветен на мистерията на Бермудския триъгълник.

Водолазите са открили също витло близо до останките, каза Барнет. По-нататъшното проучване на мястото на катастрофата е помогнало да се установи, че металните отломки принадлежат на боен самолет от 40-те години на миналия век.

В излъчения материал не се уточнява дали учените действително са успели да намерят един от изчезналите самолети от "Полет 19". Новите детайли могат да доведат до разгадаване на катастрофата, станала в Бермудския триъгълник.

През декември 1945 г. пет торпедоносеца "Авенджър" на американските военноморски сили излитат от авиобаза във Флорида по време на тренировъчен полет под командването на лейтенант Чарлз Тейлър и изчезват безследно, припомня БГНЕС.

Няколко часа по-късно е загубена и комуникацията с изпратения спасителен самолет. Смята се, че пилотите са изчезнали в печално известния Бермудски триъгълник.

Снимка: National Archives and Records Administration, 520770

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК