Всичко, което трябва да знаем за ужилването от стършел

Ужилванията от стършелите обикновено причиняват леки оплаквания, но могат да доведат и до алергични реакции

18.08.2021 | 22:37 Редактор: Жаклина Иванова
Всичко, което трябва да знаем за ужилването от стършел

Стършелите са жилещи насекоми, които са част от рода на осите. Те са един от хилядите видове в разред Ципокрилите (Hymenoptera). Този разред включва също пчели, мравки и други оси.

Стършелите имат размер около 5 см. Те са разноцветни и много от тях имат жълти или бели ивици, които контрастират спрямо кафеникавочервените или черните им тела. Главите им са по-светли на цвят. Те притежават антени, две крила, шест крака и жило в края на тялото им, свързано с жлеза, която отделя отрова.

Ужилванията от стършелите обикновено причиняват леки оплаквания, но могат да доведат и до алергични реакции или други сериозни симптоми. Отровата на стършелите съдържа хистамин, който може да предизвика тежки алергични реакции при хората.

В повечето случаи ужилването от стършел може да бъде лекувано чрез самолечение в домашни условия, но е необходима незабавна медицинска помощ, ако симптомите са тежки.

Стършелите са широко разпространени по света. Гнездата им могат да бъдат в близост до жилища или сред природата, като например в изгнили дървета или храсти.

Стършелите са по-склонни да ужилват, когато се чувстват застрашени. Един стършел може да ужили веднъж или няколко пъти, а понякога се роят и могат да причинят десетки или стотици ужилвания.

Жилата им са гладки и не отпаднат след ужилване, по това се различават от пчелите, които имат бодли на жилата си и ги губят при ужилване. Това означава, че те не оставят жилата си забити в кожата на човек както пчелите. Само женските стършели могат да ужилват.

Какви са симптомите на ужилването от стършел?

Повечето ужилвания от стършели са леки и причиняват незначителни симптоми. Възможно е обаче да възникне алергична реакция, инфекция или по-сериозни състояния. По-малко от 10 % от ужилванията могат да предизвикат по-тежки реакции в областта на ужилването.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК