Масова смъртност при пчелите: Можем ли да очакваме поскъпване на меда

Най-големият проблем за пчеларите е нерегламентираното третиране на земеделските производители

25.07.2021 | 14:05 Редактор: Юлия Христова

Близо 50% смъртност на пчелни семейства отчитат пчеларите. Причината според тях е комплексна, заради сушата през миналата година и променливото време през последните месеци. Най-голям проблем за бранша е нерегламентираното пръскане на земеделските производители и липсата на комуникация между двете страни. 

Най-големият проблем за пчеларите е нерегламентираното третиране на земеделските производители. За първи път от 1 март тази година действа електронна система, която предупреждава пчеларите за предстоящите пръскания, директно от земеделските производители, но не се използва от всеки. 

"Ти получаваш известие, че ще се пръска от еди кога си до еди кога си. Контролът обаче дали се спазват часовете на пръскане го няма. Също така не съществува и контрол какво реално се налива в пръскачките, които се движат по полето", каза пчеларят Георги Корчев. 

Данните от извършените проверки показват, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали заради липса на достатъчни хранителни запаси поради сушата миналата година, както и заради високата заболеваемост. От бранша се надяват единствено на помощ от държавата.

"Ние като дружества направихме свои проверки с физиохимични анализи. Доказахме, че има причина за смъртността и тя не е една. Комплексни са причините и трябва да се помогне на пчеларите, уви това все още не се е случило. Лошо е, че много колеги се отказаха от пчеларството", посочи председателят на сдружение "Пчелари“ - Русе Иван Кънев.

Очакванията са високата смъртност на пчелите да доведе до по-ниски добиви и поскъпване на меда и пчелните продукти.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК