Правят хотели за диви пчели опрашители от хартиени сламки

Забучвате ги между фугите на тухлите и те сами ще си ги намерят, обясни Чавдар Дишков

04.03.2021 | 23:40 Редактор: Юлия Христова
Правят хотели за диви пчели опрашители от хартиени сламки

Идеята за създаването на хотели за диви пчели опрашители е една от най-любопитните истории, която породи пандемията Ковид-19. Става дума за френска компания със седалище във Версай, Париж. Собствениците са французин и австриец, а предметът на дейност е производството на хартиени сламки за напитки. Затварянето на ресторантите и заведенията за обществено хранене обаче ги принуждава да търсят ново приложение на продуктите. Така едно питане от земеделци от Германия дали могат да започнат да произвеждат сламки, в които диви пчели да снасят яйцата си, ги провокира да открият нова пазарна ниша за бизнеса си. Тази история сподели пред "Телеграф“ Чавдар Дишков, вносител на тези иновативни сламки вече и у нас.

Керемиди

Всъщност за какво става дума. Оказва се, че вече много овощари и растениевъди в Германия, Южна Америка ползват услугите на дивите пчели, по-специално породата "Осмия“, за да опрашват напълно безплатно и ефективно градините и насажденията им. Използва се именно тази порода, защото практиката е показала, че те са по-слабо агресивни пчели. Живеят по пукнатини в керемидите, тухли, стени, както и хралупи на стари дървета.

Да завъдим

Как да завъдим обаче диви пчели, за да опрашват растенията ни. Един от начините е като се използват именно хартиените сламки.

Забучвате сламките между фугите на тухлите и дивите пчели сами ще си ги намерят, просто обясни Чавдар Дишков.

В тези сламки те снасят яйцата си в определен период от есента, след това ги затварят с полуизгнили листа и напролет от тях се излюпват пчели.

Алуминий

Подобни хартиени сламки за напитки предлагат много азиатски фирми. За първи път обаче френската компания изработва такива хотели за пчели, като спазва изцяло европейското законодателство, съобразно екологичните норми в общността. От една страна сламките се изработват от хартия, със специален пласт от алуминий, който прави хотелите по-сигурни. От друга страна хартията се добива само от сертифицирани европейски гори, които дават гаранция, че след сечта лесовете се възстановяват.

Каре

Какво е новото?

В сравнение с класическите картонени тръбички френските предлагат решение с много по-тънки стени, постигайки с около 40 до 60% по-висок полезен обем на м3.

Стените на специалните сламки са дебели само около 0,3 мм и са с вградена защитна метална бариера от външната страна, в случая тънко алуминиево фолио, уверяват производителите. Алуминият е инертен материал, следователно е безопасен за насекомите, които са в контакт с естествения материал – хартията, от която са навити сламките. Четирислойните сламки са добър компромис, съчетаващ от една страна добрата устойчивост срещу пробиване от страна на вредителите по насекомите, от друга страна позволяват извънредно удобно отваряне за изваждане на ларвите.

В момента се предлагат сламки с вътрешен диаметър 7,3 мм, 7,8 мм и 9,3 мм. За производство в бъдеще се предвиждат и други диаметри.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК