Как правилно да почистите компютъра и лаптопа си?

Клавиатурите съдържат до 96% опасни бактерии

06.08.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Как правилно да почистите компютъра и лаптопа си?

В условията на пандемия милиони хора останаха да работят вкъщи. Работата на компютър позволява дистанционно управление на работните и професионални ангажименти. Ако в офиса често сте се сещали да почиствате клавиатурата и работния си компютър, вкъщи вероятно забравяте този ритуал, защото сте свикнали у дома всичко да е чисто.

Това е грешка, защото и домашният компютър или лаптоп се нуждаят от редовно почистване. Това, че работите от вкъщи не означава, че техниката, с която боравите, не се замърсява. 

Според изследване от 2018 година, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, клавиатурите на компютрите съдържат до 96% опасни бактерии без значение дали се ползват вкъщи или в офиса. 

Добрата новина е, че спиртът и съдържащите алкохол почистващи и дезинфекциращи средства премахват изцяло опасните бактерии. Това означава, че трябва редовно да почиствате клавиатурата и работния си компютър, дори вкъщи, тъй като го докосвате постоянно.

Колкото по-често използвате компютъра си, толкова по-често трябва да го почиствате и дезинфекцирате. Сред повърхностите, които не трябва да забравяте, са мишката, плотът наоколо или бюрото, екранът, повърхността под мишката или постелката за мишка, информира az-jenata.bg.

Според Reader’s Digest, най-добре е да почиствате компютъра си през седмица, максимум две.

Как правилно да почистите компютъра си?

Най-добре би било, ако разполагате с компресор за сгъстен въздух, с помощта на който да издухате наслагванията в клавиатурата, попадналите прахови частици и мръсотия. Другото, което ви трябва, е микрофибърна кърпа, спирт и няколко памучни тампона. Не използвайте вода за почистване на компютъра, защото може да го повредите.

Най-напред издухайте със силната струя попадналите частици между копчетата. След това напоете памучните тампони със спирт. Втрийте навсякъде в клавиатурата и останалите повърхности от компютъра и периферията му, както и работния плот. Накрая забършете с леко навлажнена микрофибърна кърпа. 

Микрофибърната кърпа е подходяща и за почистване на екрана на компютъра или лаптопа. За тази повърхност не се препоръчва употреба на напоени тампони със спирт, защото могат да увредят повърхността на екрана.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК