Ето кои са ползите от консумацията на зелен чай

Свойствата му помагат при лечението на акне и мазна кожа

14.07.2021 | 22:44 Редактор: Жаклина Иванова
Ето кои са ползите от консумацията на зелен чай

С богатото си съдържание на антиоксиданти и подхранващи вещества, зеленият чай може да помогне при редица кожни проблеми. Много проучвания показват, че не само пиенето на зелен чай, но и локалното му приложение, могат да облекчат акнето и дори да подмладят кожата.

Основното полифенолно съединение в зеления чай – епигалокатехин-3-галат, е антиоксидант с противовъзпалително действие, което също предпазва от атеросклероза, миокарден инфаркт и диабет. Други проучвания показват, че полофенолите в зеления чай могат да и намалят риска от развитие на меланом и немеланомен рак на кожата.

Акне

Антиоксидантните, противовъзпалителни и антимикробни свойства на зеления чай помагат при лечението на акне и мазна кожа. Полифенолите в зеления чай имат антиандрогенно действие и понижават нивата на липидите. Това ги прави ефективни за намаляване на отделянето на себум, което може да забави или да спре развитието на акне.

Рак на кожата

Полифенолите в зеления чай се използват като фармакологични агенти за предотвратяване или за намаляване на вредите от предизвиканите от ултравиолетовите лъчи кожни увреждания при животни и хора, включително меланом, немеланомен рак и фотостареене.

Стареене на кожата

Приемът на зелен чай и локалното му приложение помагат на кожата да се справи по-добре с процеса на стареене. Някои проучвания показват, че еластичността на кожата се подобрява при комбиниран режим от локално и орално приложение на зелен чай, пише puls.bg.

Освен това увреждането на кожата, причинено от излагането на слънце, може да се намали чрез локално приложение на козметика, съдържаща екстракт от зелен чай. Според изследователи екстрактът от зелен чай подобрява микрорелефа на кожата и има хидратиращ ефект.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК