Кой чай помага при кожните проблеми?

Активните вещества в чая от мента влияят благоприятно на гнойните и възпалителни процеси при акнето

05.05.2021 | 20:45 Редактор: Жаклина Иванова
Кой чай помага при кожните проблеми?

Акнето е един от най-упоритите кожни проблеми, с който милиони хора се сблъскват. Причините да се появи са много и различни. Твърде индивидуално е, за да има единен подход при лечението на акне. Има обаче един вид чай, който може да допринесе за облекчаването на проблемната кожа, защото има мощни противовъзпалителни свойства. Това е чаят от мента.

"Ментата е известна като билка, успокояваща стомашни болки и спазми. Тя има силни противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да са полезни в облекчаването на възпаленията при акне", сподели дерматологът д-р Хадли Кинг, цитирана от mindbodygreen.com.

Според нея, активните вещества в чая от мента, оказват благотворно влияние върху гнойните и възпалителни процеси в кожата при акне. Сред тези съставки е розмариновата киселина, която има силни противовъзпалителни и адаптогенни свойства. Другите вещества, които могат да подпомогнат облекчаването на акнето, са ментолът и лимоненът в билката.

Всички видове акне произтичат от някакъв вид възпаление и затова противовъзпалителните свойства на ментовия чай могат да са полезни в потушаването им.

Чаят от мента има потенциални антиандрогенни свойства. Една от причините за поява на упорито, силно възпалено и зачервено акне в долната част на лицето и по долната челюст, са повишените андрогени (мъжки хормони) и синдромът на поликистозните яйчници.

Изследване, цитирано от mindbodygreen.com установява, че редовната консумация на две чаши ментов чай на ден има балансиращ андрогените ефект, който оказва положително влияние и върху акнето.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК