Умерената консумация на червено вино може да помогне при отслабване

Полифенолите в него могат да увеличат енергийния разход и окисляването на мазнините

14.07.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Умерената консумация на червено вино може да помогне при отслабване

Не се отказвайте от виното, ако искате да отслабнете. То може да ви помогне да свалите килограмите, споделя проф. Роза Ламуела-Равентос на уебсеминар по хранене на тема „Вино и контрол на теглото – възможно ли е?“. Според нея умерената консумация на червено вино не е свързана с напълняване. 

Ламуела-Равентос е професор в Катедрата по хранене, хранителни науки и гастрономия на Училището по фармация и хранителни науки към Университета в Барселона и директор на Института за изследване на храненето и безопасността на храните (INSA-UB) от декември 2015 г. Определя се като един от най-влиятелните учени и изследователи в областта.

Полифенолите в червеното вино могат да увеличат енергийния разход и окисляването на мазнините, което подпомага процеса по редуциране на теглото. Леката алкохолна напитка може да помогне да се изгорят калориите от храната при условие, че се консумира по време на храненето.

Според проф. Ламуела-Равентос има погрешно схващане и класифициране на червеното вино в категорията продукти, които „носят празни калории“. Елиминирането му от трапезата наред с останалите алколони напитки е грешно, червената опияняваща напитка все пак носи комбинация от редки полезни вещества – освен полифенолите, съдържа минерали и витамини. 

От проучването PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea), което е фокусирано върху дългосрочните ефекти на средиземноморската диета с участието на 7500 души, през 2013 г. е била направена констатацията, че консумиращите червено вино не се хранят по-здравословно от други, но въпреки това при тях се регистрира по-нормален пулс и по-нисък индекс на телесна маса. 

Резултатите относно контрола на теглото са най-оптимални при умерена консумация на червено вино – между 7 и 14 единици на седмица, въпреки че подобна връзка се наблюдава и при пиещите по-малко и повече, пише puls.bg. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК