След половин година локдаун: Макрон позволи на французите да пият вино навън

В Австрия завръщането към нормалния живот напредна с още една стъпка

19.05.2021 | 16:00 Редактор: Искра Ангелова
След половин година локдаун: Макрон позволи на французите да пият вино навън

Във Франция, Австрия, в Ню Йорк и Квебек се облекчават рестрикциите, въведени заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

След 6 месеца живот на забавени обороти заради ограниченията французите от днес могат отново да похапнат или да пийнат по чашка на терасите на ресторантите, кафенетата и баровете. Заведенията приемат обаче до 50% от обичайните си посетители и до 6 души на една и съща маса. Едва на 9 юни клиентите ще могат да бъдат посрещани и в закритите площи за заведенията.

Киносалоните, театрите и музеите във Франция отново могат да приемат посетители, но с маски и при спазване на критерии за броя на посетителите.
Вечерният час във Франция е от 21 до 6 ч.

Днес френският президент Еманюел Макрон заяви, че данните за коронавирусната зараза в страната се движат в правилната посока, но препоръча на всички да останат предпазливи, предаде Ройтерс. Кадри, излъчени по телевизия Бе Еф Ем, показаха Макрон и премиерът Жан Кастекс да пийват кафе на терасата на кафене на улица "Мироменил" в Осми парижки район, близо до президентския дворец.

В Австрия завръщането към нормалния живот от днес напредна с още една стъпка. Изцяло отварят врати ресторантите, хотелите и културните обекти. Но на входа на някои места ще трябва да се представят резултати от отрицателен тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или документ за прекаран Ковид-19 и наличие на антитела. В някои обекти се предвижда и правене на бърз тест на място, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обектите, отварящи врати днес в Австрия, бяха затворени за повече от шест месеца заради пандемията, припомня Асошиейтед прес. От клиентите продължава да се изисква да носят маски и да спазват дистанция от 2 метра, както и да регистрират личните си данни, за да улеснят проследяването на контактите.

До 3000 души ще могат да посещават събития на открито с предварително определени места, а до 1500 души ще могат да присъстват на събития на закрито. Събитията без определени места са ограничени до 50 души. На частни събирания на закрито се разрешава да има до 4 възрастни и до шест деца.

Баровете ще трябва да затварят врати в 22 ч., а обществените прояви ще трябва да приключват в същия час.

От днес Австрия въвежда облекчения и на изискванията за карантина за чужденците, пристигащи от редица европейски страни.

В щата Ню Йорк пък от днес се разрешава на ваксинираните хора да не носят маски дори на закрито. Но разпореждането поражда известно объркване, тъй като никой не проверява дали хората без маски действително са ваксинирани, отбелязва Франс прес. Търговците имат правото да продължат да налагат носене на маски в обектите си и някои от тях смятат да се придържат към това. Увеличава се и разрешеният брой клиенти в заведенията за хранене.

В Канада провинция Квебек бе обявено поетапно вдигане на рестрикциите до края на юни. Единият етап предвижда на 28 май да бъде премахнат вечерният час, а носенето на маски няма да е задължително за ваксинираните хора от 25 юни.

Аржентина все съобщи за двоен черен рекорд - 745 починали за денонощие от Ковид-19 и 35 543 новозаразени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК