Студът във Франция ще доведе до спад при винопроизводството с около 33%

Десетки овощни градини бяха засегнати от лошото време

25.04.2021 | 10:43 Редактор: Юлия Христова
Студът във Франция ще доведе до спад при винопроизводството с около 33%

Рязкото застудяване, което нанесе щети на лозовите масиви в много райони на Франция този месец, може да доведе до спад на добивите с около една трета тази година, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Винопроизводителите бяха принудени да палят огньове сред лозята си, след като нощните температури спаднаха след седмици на необикновено топло време, довело до цъфтеж на овошките.

Десетки овощни градини бяха засегнати от лошото време, което министърът на земеделието Жулиен Денорманди определи като "вероятно най-голямата селскостопанска катастрофа в началото на 21 век“.

Правителството обеща повече от 1 милиард евро компенсации на фермерите за унищоженото грозде и други култури.

Въз основа на докладваните загуби до момента, щетите могат да доведат до 15 милиона по-малко хектолитра вино, което е спад с до 30% от средните добиви през последните пет години.

Това би довело до близо 2 милиарда евро загуби за сектора, заявиха специалисти от бранша.

Премиерът Жан Кастекс обеща по време на посещение в Южна Франция, че спешната помощ ще бъде предоставена през следващите дни, за да помогне на фермерите да се справят с "изключителната ситуация", пише Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Веселинъ 7112136860
преди 2 години
Във Франция студът е неестествен. Хората масово коментират, че природата и атмосферата са пълни с химия, която възпрепятства естественният ход на Слънцето. Аз също мисля,че е така. Да живее френското винце! Сигнализирай за неуместен коментар