Коронавирусът нанася сериозни поражения на дегустаторите на вино

38% от сомелиерите, заразили се с вируса, не са били в състояние да упражняват занаята си

11.03.2021 | 22:51 Редактор: Юлия Христова
Коронавирусът нанася сериозни поражения на дегустаторите на вино

Коронавирусът, предизвиквайки загуба на вкус и обоняние, нанася сериозни поражения в бранша на професионалните дегустатори на вино, съобщи АФП. 38% от сомелиерите, заразили се с вируса, не са били в състояние да упражняват занаята си. Данните са на френския Съюз на енолозите, получени при международно проучване.
 
"Как музикант би могъл да свири, без своята цигулка?", задава риторично въпрос Дидие Фаж, председател на споменатото сдружение. Ковид-19 предизвиква истински трудов недъг в бранша. Професионалистите губят своите основни "оръдия на труда!".

2625 дегустатори от 37 страни, сред които и Франция, са участвали в международното проучване. Седемдесет и три процента от анкетираните са били французи. Близо три процента от респондентите изкарали Ковид-19. От тях 68% загубили обонянието си, а 56% - вкуса си. Най-тревожно се оказало това, че 7 процента от дегустаторите въобще не могли да възстановят споменатите си сетива след изкарването на болестта, пише dnes.bg.
 
Сред дегустатори жени 67% заявили, че тези здравословни проблеми са се отразили неблагоприятно върху професията им, при мъжете този процент е 38 на сто.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК