Париж отпуска извънредно 1 млрд. евро за фермери и винопроизводители

Спешната помощ ще бъде предоставена след 10, 15 дни на местните власти, за да се помогне на най-засегнатите фермери

17.04.2021 | 17:45 Редактор: Десислава Атанасова
Париж отпуска извънредно 1 млрд. евро за фермери и винопроизводители

Френският премиер Жан Кастекс обеща над един милиард евро помощ за фермери и винопроизводители, роднлазаби от най-силната слана от десетилетия, предаде Франс прес, пише БГНЕС.

В цяла Франция земеделците пресмятат загубите си след замръзването, последвало период на необичайно топло време, засегнало стотици хиляди хектари култури и лозя в 10 от 13-те региона на страната.

"Изключителна ситуация, изключителни мерки. Току-що обявих значителни усилия от страна на държавата от над един милиард евро, тъй като ситуацията го оправдава", каза Кастекс на среща на представители на земеделските производители и местните власти в южна Франция. Той каза, че спешната помощ ще бъде предоставена "след 10 или 15 дни" на местните власти, за да се помогне на най-засегнатите фермери.

На дървопроизводителите, които отговарят на условията за обезщетение при сегашния режим на земеделски бедствия, ще бъдат платени 40 процента от загубите им. Обикновено им се плаща до 35 процента по европейските правила.

Други мерки ще включват данъчни облекчения. Освен лозя, производителите на киви, кайсии, ябълки и други плодове са силно пострадали заедно с фермери на други култури като цвекло и рапица.

Земеделският министър Жулиен Денорманди заяви, че държавните средства ще бъдат използвани за "бърза компенсация".

Брюно Дарно, ръководител на друго земеделско лоби, заяви, че Франция може да види, че реколтата от плодове намалява наполовина - което означава загуби от около 1,5 милиарда евро. А от FNSEA казват, че поне една трета от производството в лозяще бъде загубена поради замръзването.


Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК