Изложба на бронзови котки оживява в Париж по време на карантина

Обиколката на бронзовите котки ще завърши в Брюксел през 2024 г.

28.03.2021 | 07:00 Редактор: Десислава Атанасова
Изложба на бронзови котки оживява в Париж по време на карантина

Изложба на статуи на котарак на известния белгийски художник и карикатурист Филип Гелюк се провежда на "Шанз-Елизе" в Париж. 

Експозицията е наречена „Котката се скита“. Общо по булеварда, на открито има 20 бронзови статуи на закръглено животно с височина 2,7 м: котаракът говори, котаракът чете вестник, котаракът на стадиона и дори котарак, който е ударила колата.

Всяка сцена има саркастично заглавие, като „Котак-спортист“ или „Говорителят“ (подобно на „Мислителят“ на Огюст Роден).

На изложбата, която се провежда безплатно, може да се "запознаете“ с котка, която се занимава с медитация, или с неговия приятел мишока, прекосяващ устата на главния герой по въже, пише БГНЕС.

В първия почивен ден след откриването на изложбата много парижани дойдоха да я видят, въпреки строгите санитарни ограничения, наложени от властите поради разпространението на коронавируса.

Изложбата се хареса особено на деца, които се опитват да се изкачат възможно най-високо върху скулптурите на котарака. 

Изложбата ще продължи до 6 юни, след което статуите ще бъдат изпратени в Бордо и други градове. Обиколката на бронзовите котки ще завърши в Брюксел през 2024 г. с откриването на личния музей на този герой.

Гелук е измислил котешкия си герой през 1983 г. за комикс в белгийския вестник „Le Soir“. Оттогава Котаракът, който обикновено се изобразява с бизнес костюм, става широко известен както в Белгия, така и в чужбина. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК