Париж стана призрачен град след влизането на вечерния час

Улиците опустяха, хората бързат да се приберат вкъщи

16.12.2020 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
Париж стана призрачен град след влизането на вечерния час

Бутиците в центъра на Париж затвориха рано, а пазаруващите бързаха да се приберат вкъщи, за да спазят новия вечерен час 20:00 ч., влязъл в сила от снощи като мярка срещу евентуално ново рязко увеличение на случаите на Ковид-19, 

В обичайно оживения търговски район витрините бяха тъмни, а малкото хора по улиците в преобладаващата си част бързаха да стигнат до метрото. Вчерашният ден донесе нови свободи за французите, защото беше краят на заповедта да се седи вкъщи. Според нея хората можеха да излизат навън само за ограничен период от време, а също и за неотложни пътувания, да пазаруват или да спортуват.

Но тази мярка беше заменена от вечерен час. Той е в сила от 20:00 до 06:00 ч. В този часови пояс хората могат да излизат само за да идат на работа или по официални делови или медицински причини. Всеки, който наруши вечерния час, подлежи на глоба от 135 евро, предаде "Ройтерс".

Вътрешният министър Жералд Дарманен снощи се присъедини към полицейски патрул в намиращия се западно от Париж департамент Ивлин, за да провери дали хората спазват разпорежданията. 

"Правителството реши да бъде особено строго по отношение на незаконните тържества", каза министърът, цитиран от БТА.

След пика на втората вълна на заразата миналия месец във Франция, сега равнището ѝ рязко намаля. Учени обаче предупреждават за опасност от трета вълна, ако хората свалят гарда по време на коледните и новогодишните празници.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години