9 съвета за нашето хранене, с които да доживеем до дълбока старост

Ограничете консумацията на риба!

08.07.2021 | 16:40 Редактор: Здравко Черкезов
9 съвета за нашето хранене, с които да доживеем до дълбока старост

Здравето влиза през устата. Колко пъти сте чували тази поговорка? Но макар да е често срещана, малцина ѝ обръщат внимание.

За тези, които искат да живеят дълго, изследване разкри какъв тип хранене удължава живота. До нас достига чрез "Локално".

1. Нека вашето хранене се основава на колкото се може повече зеленина. За предпочитане до 90%!

Като правило хората, които живеят сто и повече години, консумират много различни видове градински зеленчуци и месести зелени листа (особено спанак, маруля, листа от цвекло и различни видове зеле) - разбира се, през сезона.

Когато няма пресни зеленчуци, се консумират ферментирали зеленчуци като кисели краставички и кисело зеле, зърнени храни, плодове, ядки и семена.

Не трябва да забравяте за маслините и зехтина. Научните изследвания показват, че редовната консумация на зехтин повишава нивото на добрия холестерол в кръвта и съответно намалява нивото на лошия холестерол, пише БГНЕС.

2. Намалете консумацията на месо

Повечето столетници ядат месо само по време на големи празници и в малки количества.

3. Ограничете консумацията на риба

Не е здравословно да се ядат големи количества от която и да било храна. Рибата е месо и не трябва да се консумира често. Затова се въздържайте, когато става въпрос за този продукт.

4. Яжте много бобови растения

Нека фасула и лещата да са в менюто ви поне веднъж седмично. Бобовите растения имат средно около 21% протеини, 77% сложни въглехидрати и само няколко процента мазнини. Тъй като съдържат много здравословни фибри, те създават усещане за ситост, което ще попречи на приема на нездравословни храни.

5. Не яжте сладкиши!

Попитайте всеки столетник дали яде сладко, отговорът ще бъде НЕ! Ако искате да доживеете до старост, забравете за сладкото.

6. Повече ядки

Това могат да бъдат бадеми, орехи, лешници, тиквени семки, слънчогледови семки и др. Но тях също консумирайте умерено. Орехите са висококалорични и не трябва да се ядат в големи количества.

7. Изключете белия хляб от храната си

Като този, съдържащ квас. Просто вместо бял хляб яжте безквасен хляб или такъв, направен от черно брашно.

8. Опитайте се да пиете колкото се може повече вода!

Изхвърлете газираните напитки. Столетниците обикновено пият много вода, вино, кафе и чай.

9. Започнете да ядете напълно естествени храни

Колкото е възможно по-малко термично обработена храна. Ако приготвяте обяд или вечеря, нека бъде комбинация от три хранителни продукта, не повече. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК