Кои са признаците, че прекалявате с пиенето на вода?

Възможно е да се стигне до затруднения в работата на бъбреците

06.07.2021 | 11:42 Редактор: Искра Ангелова
Кои са признаците, че прекалявате с пиенето на вода?

Целогодишно организмът има нужда от достатъчно течности, за да функционира правилно. През лятото загубата на течности е по-осезаема заради жегата и сухите атмосферни условия. Ето защо в летните горещини е много важно да се пият повече течности.

Но можем ли в стремежа си да си набавим достатъчно вода да прекалим с нея? Да, можете. Има признаци, по които личи, че приемате твърде много вода, а това също има своите негативни ефекти върху организма.

Прекаленият прием на вода може да доведе до проблеми с кръвното налягане, тъй като свръхколичеството течности в тялото разводнява и разрежда електролитите в организма. Това води до нарушена сърдечносъдова функция, нарушения във функцията на нервната система. Възможно е да се стигне до затруднения в работата на бъбреците, до припадъци, дори и до смърт в особено тежки случаи.

Кои са признаците, че прекалявате с пиенето на вода?

Постоянно пълните бутилката си с вода

Да носите бутилка с вода със себе си е добър навик. Ако обаче постоянно пълните бутилката си, защото пиете непрекъснато от нея, много вероятно е да прекалявате с водата. Когато ви е топло, когато скучаете на работа, когато сте хапнали нещо или когато си намирате повод просто да станете от бюрото, за да си наливате вода, е много вероятно да прекалите с количеството ѝ за целия ден.

Пиете вода, когато не сте жадни

Жаждата е естествен признак, който показва, че тялото ви има нужда от вода. Ако се наливате, без да изпитвате никаква жажда, съществува риск да прекалите с водата през деня. Не забравяйте, че приемате и други течности, които също допълват общия прием, съветва az-jenata.bg.

Урината ви е бяла на цвят

Урината е показател за състоянието на организма отвътре. Когато тя променя цвета си има вероятност нещо да се случва в тялото. Прекалено светлата или направо прозрачна урина обикновено подсказва, че тялото ви е препълнено с течности.

Уринирате често

Хубаво е да уринирате. Така тялото се детоксикира по естествен път. Това обаче не трябва да се случва твърде често. Ако ви се ходи до тоалетна непрекъснато, една от многото причини за това е прекаляване с водата и течностите през деня.

Пулсиращо главоболие

Главоболието може да е признак за редица проблеми. Един от тях е свръххидратацията. Случва се заради намаленото количество електролити и соли в кръвта, което води до нарушения в централната нервна система. Един от признаците е силно пулсиращо главоболие.

Крампи

Крампите са друг признак на ниски количества на важни електролити в тялото. Поради затруднението във функциите на нервната система мускулите не могат да се съкращават нормално, от което произтичат болезнени крампи.

Сърдечносъдови нарушения

Липсата на минерали, играещи роля на електролити в тялото, може да засегне и сърдечносъдовата система. Възможно е да се появят ритъмни нарушения на сърцето, колебания в кръвното налягане.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК