Продължителни или интензивни тренировки – кой е по-добрият вариант?

Ежедневните упражнения са незаменима част от рутината за здраве

28.06.2021 | 13:10 Редактор: Жаклина Иванова
Продължителни или интензивни тренировки – кой е по-добрият вариант?

Ежедневните упражнения са незаменима част от рутината за здраве. Те са неделим фактор, който заедно с правилното хранене прави здравословното състояние на организма по-добро. Балансирането между тренировките, личния и професионалния живот понякога може да е истинско предизвикателство. Не всеки може да отдели минимум 1 час за тренировки и да ги вмести в натоварения си график.

Именно и затова много хора се отказват от тренировките, защото не могат да намерят качествено време за тях и за близките, семейството си, за работата, а и за забавления и свободно време.

Тук идва и големият въпрос – кое е по-добре да изберем – продължителни тренировки за издръжливост или кратки, но интензивни тренировки?

Отговорът не е еднозначен. Но със сигурност кратките и интензивни тренировки могат да направят чудеса с тялото ви. Те могат да бъдат дори по-ефективни от продължителните тренировки.

По време на продължителна тренировка за издръжливост, която включва предимно кардио, каквото е тичането например, не напряга мускулите през цялото време с еднакъв интензитет. Продължителните тренировки включват минутите за загряване и разгряване, а освен това те не натоварват еднакво интензивно организма през цялото време, както правят високоинтензивните тренировки за кратко време.

Множество проучвания, цитирани от Verywellfit.com констатират, че кратките активности с висок интензитет имат свойството многократно да подобряват метаболитното здраве. При тях едновременно се развива мускулната тъкан, която се изгражда и подобрява и същевременно се увеличава и подобрява издръжливостта благодарение на кардиоефекта на този тип тренировки.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК