Ето какво да направим, за да намалим глада за сладко

Консумацията му води до зависимост, която е подобна на наркотичната

01.07.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Ето какво да направим, за да намалим глада за сладко

Сладкото е пристрастяващо. Консумацията му води до зависимост, която е подобна на наркотичната по простата причина, че сладкото стимулира секрецията на сходни химикали в мозъка. В ежедневието си неусетно можем да прекалим с консумацията на добавена захар и производните ѝ, което не само ни поставя в риск от развитие на диабет, но и ни кара да трупаме излишно тегло. Прекомерната консумация на захар се свързва и с възпаления в тъканите на тялото, които са предпоставка за ускорено стареене, дегенеративни и хормонални заболявания.

Какво можете да направите, за да намалите глада за сладко?

Повече сън

Ако направите всичко възможно да си осигурявате нужната доза сън, тялото ви ще има повече енергия, съответно ще ви подсеща по-рядко за консумация на нещо сладко. Сладките храни с добавени захари са лесен източник на енергия. Затова и ви се прияждат толкова често. Ако системно не се наспивате добре, ще ви е нужна енергия, която да дойде по бърз начин, какъвто за сладките храни.

Добавете протеин

Добавянето на протеин осигурява ситост за дълъг период от време. Освен това протеините забавят усвояването на въглехидратите, когато се консумират едновременно. Това спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар и инсулина. Когато те са стабилни, енергията ви също е. Това ви предпазва от глад за сладко.

Пийте повече вода

Добрата хидратация е важна за контрола на глада за сладко. Водата изпълва значителна част от стомаха ви, което ви помага да контролирате порциите, които ядете. Добрата хидратация играе роля и в намаляването на нивата на захарта в кръвта, което също понижава желанието за сладко.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК