Безкрайни разговори и главоболие - как да се справим с "енергийните вампири"

Всеки е имал поне по един приятел, близък или колега, който непрекъснато се оплаква

23.06.2021 | 14:26 Редактор: Жаклина Иванова
Безкрайни разговори и главоболие - как да се справим с

Всеки от нас е имал поне по един приятел, близък или колега, който непрекъснато се оплаква, търси внимание, а не дава нищо в замяна. Такива хора винаги изискват утеха от вас, а не ви отвръщат с емпатия, когато вие имате нужда от тяхното рамо. Разговорите с тях ви се струват безкрайни, а след това имате ужасно главоболие.

Това са така наречените "енергийни вампири", с които се сблъскваме всеки ден и които интуитивно откриват емоционални и съпричастни хора, от които да се възползват.

Как да направите така, че да спрат да изцеждат енергията ви?

Не се опитвайте да им предложите решение

Когато енергиен вампир дойде при вас с проблемите си, започне да ви ги разказва подробно, не му предлагайте решение. Не е нужно да играете ролята на терапевт или родител, пише сайтът Brightside.com. Насърчете го сам да намери решението за себе си, а вие просто му предложете да го изслушате. Най-доброто, което можете да направите, е да оставите човек сам да се справи с проблемите си, особено ако вече сте сигурни, че той е енергиен вампир. Този тип хора се нуждаят именно от това – някой друг да се занимава с проблемите им без те да се стараят да ги решават.

Поставете граници

Ако искате да запазите здравето и психиката си от емоционалния вампир, е много важно да поставите ясни граници между него и вас. Той трябва да усети, че не сте отворена книга за него. Не му давайте обяснения. Не изслушвайте докрай всичко, което има да ви казва. Не споделяйте интимна информация с него, за да не я използва срещу вас. Колкото по-малко знае, толкова по-предпазени ще сте.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК