Кои са цветовете, които ни правят щастливи или тъжни?

Колкото по-малко цветове комбинирате в интериора, толкова по-спокойни ще се чувствате

01.06.2021 | 16:23 Редактор: Здравко Черкезов
Кои са цветовете, които ни правят щастливи или тъжни?

Светът край нас е свързан по някакъв начин с емоциите, които изпитваме. Цветовете не са изключение, защото те са част от нашия свят. В интериора на дома, офиса, вилата, облеклото, маникюра, храната, която консумираме, те създават в нас различни усещания. Можем да използваме техния психологически ефект, за да релаксираме или да се мотивираме за работния ден, за спортна активност или нещо друго.

Кои цветове ни правят тъжни и кои щастливи?

Топли цветове

За такива се приемат червеното, оранжевото и жълтото. Топлите цветове обикновено предизвикват чувство на щастие, оптимизъм и енергичност. Жълтото, червеното и оранжевото обаче също могат да имат ефект на напрежение, затова е важно да ги използваме пестеливо в облеклото или интериора край себе си. Червеното също така повишава раздразнителността и апетита.

Студени цветове

Студените цветове включват зелено, синьо и лилаво. Студените цветове обикновено успокояват, но могат да създадат и чувство на тъга. Лилавото често се използва за подпомагане на идеите, креативността, тъй като е смесица от синьо (спокойно) и червено (интензивно).

Цветове за щастие

Щастливите цветове са ярки, топли, като жълто, оранжево, розово и червено. Пастелните цветове – прасковен, светлорозов или люляков също могат да имат повдигащ настроението ефект. Колкото по-ярък и светъл е един цвят, толкова по-щастливи и оптимистични се чувстваме.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Снимка: iStock

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК