Канадски учени разработиха уред, който изсмуква алкохол от кръвта

Той използва техниката на хипервентилация - дълбоко и учестено дишане за изчистване на алкохола от организма

03.06.2021 | 15:01 Редактор: Жаклина Иванова
Канадски учени разработиха уред, който изсмуква алкохол от кръвта

Добре позната е технологията, която се използва при дрегерите, за да се установи наличието на алкохол в организма. На база механизма за изчистване на белите дробове от натрупаното количество алкохол канадски учени са разработили устройство, което бързо може да ни избави от алкохолното опиянение. Уредът използва простата техника на хипервентилация - дълбоко и учестено дишане за изсмукване на алкохол от кръвта.

Според Джоузеф Фишър, анестезиолог от изследователския институт на Toronto General Hospital, прилагането на техника за дълбоко и бързо дишане (хипервентилация) помага на тялото да елиминира алкохола, заедно с въглеродния диоксид от кръвта.

Но проблемът е, че при учестяване на дишането обикновено човек бързо започва да чувства замаяност, дискомфорт и дори изтръпване на крайниците. Хипервентилацията може да елиминира алкохола поне три пъти по-бързо отколкото черния дроб, но учестеното дишане може лесно да доведе и до загуба на съзнание.

За да се избегне това, Фишър и неговият екип са разработили това устройство, което премахва алкохола, но поддържа количеството въглероден диоксид на нормални нива в кръвта. Устройството използва клапанна система, няколко свързващи тръби, маска и малък резервоар за сгъстен въглероден диоксид.

Според разработващия екип устройството е нискотехнологично и може да бъде изработено навсякъде по света. Като позитиви още се изтъкват липсата на нужда от електроника или компютри, както и филтри, пише puls.bg.

Според статистиката около три милиона души умират всяка година, поради интоксикация с алкохол. В някои случаи връзката между алкохолът и смъртните случаи може да бъде пряка – директно увреждане на черен дроб, мозък, бъбреци или други органи. но в повечето случаи се дължи на инциденти, свързани с употребата на алкохол.

Когато концентрацията на алкохол надхвърли определено нива дори и черният дроб, който има основно значение в изчистването на организма, не успява да поеме излишните токсини. А хроничната употреба често води и до необратими промени.

Към момента диализата е единственият метод за отстраняване на излишното количество алкохол от кръвта, дори и при животозастрашаващи ситуации.

Други поддържащи мерки включват даване на кислород, интравенозни течности, подпомагане на дишането и лечение на сърдечни проблеми с лекарства имат допълващо значение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК