"Емоджи", "влогър", "блокчейн"... Нови думи променят българския език

В речника вече присъстват и термини, добили популярност покрай ковид пандемията

03.06.2021 | 07:33 Редактор: Жаклина Иванова

Думите "емоджи" и "влогър" официално влязоха в българския речник. Емоджи, влогър и блокчейн са сред новите думи, които навлизат скорестрелно в речта през последното десетилетие. Модерните технологии са мощен генератор на нови термини и изрази.

"В социалните мрежи доста думи промениха своя смисъл, своето значение. Например, пишем на стена във Facebook, това е ново значение на думата стена, сръчкваме някого, пишем статуси", сподели проф. Диана Благоева от Института за български език към БАН.

И докато преди около 30 години за утвърждаването на една дума са били необходими десетилетия, днес е достатъчно тя да е позната за по-голямата част от обществото. 

"Например, такива названия като смартфон, лаптоп – уреди, с които всички работим, са нови хронологично, но ние не ги чувстваме, не ги усещаме като нови, защото тези предмети са в нашия бит, в нашето ежедневие. Думата вече е престанала да бъде неологизъм, ние не усещаме нейната новост", добави проф. Благоева.

В последното издание на речника на новите думи присъстват и термини, добили популярност покрай ковид пандемията. Но колко ще продължи техният живот – предстои да разберем.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
след като има развитие в определена посока е нормално да се появят и нови термини! Сигнализирай за неуместен коментар