България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Михаил Неделчев с 3 тома литературна критика и история - постига ли се победа само с думи

"Всеки том си има собствено заглавие", каза литературният историк

06.05.2021 | 09:37 Редактор: Искра Ангелова

3 тома литературна критика и история – с тази нелека задача се е заел литературният историк и теоретик Михаил Неделчев. Какво се крие зад тези страници и може ли победите да се постигнат само с думи?

"Не знам дали става въпрос за победи, по-скоро става въпрос за нещо, което е да победиш себе си, защото създаването на един текст, създаването на една творба е стремеж да извадиш нещо от себе си. Нещо, което да е интересно и за другите. Това е един дълъг и сложен процес, който може да не се случи, но най-важното е не да победиш себе си, а да предизвикаш себе си", каза Михаил Неделчев в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че е трябвало да излезе вторият том, но пандемията го забавя.

"Тези 3 тома се казват "Как работи литературната история", като първият е обзорни литературни исторически сюжети, а вторият е сърцевината на тритомника. В него се занимавам с литературния персонализъм. Малко сложна проблематика, но от много години се занимавам с това нещо, като най-важната персона от моя гледна точка е Пейо Яворов", добави Неделчев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че вторият том е станал много дебел. Читателите ще се радват на цели 950 страници.

"В момента завършвам един предговор и съм на 103-та страница. Той ще се сложи към тези 950 страници, които вече са редактирани и подготвени. Третият том също е написан, но това не означава, че е напълно готов. Той се казва "Стратегия на литературната история", обясни Михаил Неделчев.

А всеки том си има собствено заглавие.

"Предговорът е опаковка на всички други текстове. Оказа се, че тази проблематика е грандиозна. В него съвсем естествено съм сложил биографиите, този текст се насити със стотици имена, притеснявам се дали ще бъде интересно за читателите. За първи през 1971 измислих някои от основополагащите термини", посочи още Неделчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК