Какви могат да бъдат причините за скърцането със зъби?

При стискане рецепторите в пародонта се възбуждат

17.05.2021 | 22:39 Редактор: Искра Ангелова
Какви могат да бъдат причините за скърцането със зъби?

Парафунцкия или вреден навик се нарича нервно-рефлекторна двигателна реакция на лицево-челюстните мускули. Тази реакция се характеризира с продължително редуващо се движение, което не е свързано с дъвкателна или говорна функция.

Бруксизмът е парафункционална реакция на скърцане със зъби, която се получава при хоризонтални движения на долната челюст, под действието на силно напрегнатите дъвкателни мускули. За бруксизма е характерно нощното стискане и скърцане със зъби. Зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и при плъзгателно движение се чува характерното "скърцане със зъби".

Бруксоманията представлява парафункционална реакция на стискане на зъбите, но в статично положение, без движение на долната челюст. Дневното стискане със зъби е бруксомания.

Причините за бруксизма и бруксоманията могат да бъдат:

- Стрес;

- Вредни навици;

- Анатомични предпоставки;

- Глисти, тетанус

- Стресът

Не малко са професиите и ежедневните ситуации, в които стресът се проявява. При пилоти, спортисти и треньори по време на състезание, студенти в тежка изпитна сесия, при военни в трудна ситуация. Някакъв вид фобия, стрес, умствена или физическа преумора, пренапрежение могат да отключат една парафункционална реакция като тази при бруксизма.

Вредни навици

Многократно повтарящото се парафункционално движение може да се провокира от най-различни дразнители в будно състояние, преди и по време на сън. Такива са, например, захапването на долната устна или езика, засмукване на бузите, на малки предмети, гризене на нокти, смукането на пръст. Вредните навици най-често са следови рефлекси от детската възраст, които у възрастния могат да отключат бруксизъм или бруксомания.

Анатомични предпоставки

Има хора, които имат големи дъвкателни мускули. Те се водят "масетерен тип" и при тях мускул масетер, отговарящ за затварянето на устата, е силно развит. Това най-често се среща при едри мъже. Този тип хора са предразположени към развитие на парафункционално натоварване на мускулите, което води до бруксизъм и/или бруксомания, абразия на зъбите.

Тетанус и глисти

Най-често при деца, при които има дразнене и болка в поразени вътрешни органи от паразити-глисти, тетанус. 

Стискането или скърцането със зъби може да се прояви през деня, по време на работа или през нощта, по време на сън. При стискане рецепторите в пародонта се възбуждат и изпращат сигнали по аферентните пътища до централната нервна система (ЦНС). Обратно, по еферентните пътища пристигат ответни сигнали, които поддържат дъвкателните мускули във възбудено, напрегнато състояние. Това води до анемизиране на периодонталните тъкани и увреждане на рецепторите. 

Най-често на парафункционалната реакция реагират твърдите зъбни тъкани, които поради движенията на долната челюст се изтриват. На второ място реагира пародонта на зъбите с развитие на резорбция на алвеоларната кост и поява на патологична подвижност на зъбите.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК