Защо не трябва да дъвчете дъвка всеки ден?

Успокоява нервната система и намалява стреса

09.04.2021 | 23:00 Редактор: Десислава Атанасова
Защо не трябва да дъвчете дъвка всеки ден?

Дъвката е нещото, към което посягате, когато искате да освежите дъха си. Тя е помощник и в отстраняването на остатъците от храна, когато сте навън.

Проучвания, цитирани от healthline установяват, че дъвченето на дъвка има силен антистрес ефект. То успокоява нервната система и намалява стреса в тялото, като същевременно подобрява концентрацията и повишава бдителността, пише Az-jenata.bg.

Наред с това обаче дъвченето на дъвка може и да повиши хормоните на стреса, в частност кортизола, който пък е отговорен за повишаване на бдителността. Той помага на тялото да реагира на стреса и да се справи с него.

Дъвченето на дъвка стимулира и продукцията на слюнка, което подпомага прочистването на устната кухина и разграждането на хранителните остатъци в междузъбното пространство, които потенциално могат да причинят кариес. Ако сте навън и нямате достъп до четката си за зъби след хранене, дъвката може да ви помогне да се предпазите от плака и остатъци от храна. Това е един съществен плюс за здравето на вашите зъби.

Дъвчете дъвка умерено и не толкова често. Избягвайте да дъвчете по-дълго от 30 минути.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК