Как алоето помага при изгаряне?

То съдържа редица аминокиселини, които омекотяват втвърдените кожни клетки

27.04.2021 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
Как алоето помага при изгаряне?

Алое или алое вера е сочно растение, което отдавна е известно със своите лечебни свойства. Хората използват прозрачния му гел в продължение на хиляди години за лечение на леки кожни заболявания като изгаряния, обриви и псориазис. Днес гелът все още се използва, както и кремове и лосиони, които съдържат алое.

Изследванията подкрепят успокояващите свойства на растението. Според учените използването на гел от алое вера може да ви помогне да излекувате слънчевото изгаряне и да намалите болката и зачервяването.

Как алоето помага при изгаряне?

"Алоето е златният стандарт за домашно лечение на слънчеви изгаряния, тъй като е противовъзпалително и успокоява кожата", казва дерматологът д-р Карън Кембъл пред Insider.

Всеки знае, че слънчевото изгаряне никак не е приятно. В краткосрочен план се сдобиваме със стегната и зачервена кожа, която боли при всяко движение. В дългосрочен план пък изгарянето може да увеличи риска от рак на кожата и нейното преждевременно стареене. Алое вера обаче може да помогне да намерите облекчение за проблемите си.

Алое вера действа по редица начини за лечение на слънчево изгаряне:

► Намалява възпалението: Алоето има няколко съставки, които намаляват болката, зачервяването и подуването, свързани с възпалението от слънчево изгаряне. Първо, растението инхибира циклооксигеназния път, което създава противовъзпалителен ефект.

► Стимулира производството на колаген: Алое вера може да подобри усещането и дори външния вид на слънчевото изгаряне чрез стимулиране производството на колаген. По този начин се противодейства на сухотата, твърдостта и се подобрява еластичността на кожата.

► Овлажняване на кожата: Алоето съдържа вещества, наречени мукополизахариди, които са захари, помагащи да се задържи влагата в кожата. Съдържа и редица аминокиселини, които омекотяват втвърдените кожни клетки.

► Съдържа салицилова киселина: Салициловата киселина е едновременно противовъзпалително и антисептично средство, което означава, че може да облекчи болката като същевременно предотвратява инфекцията.

► Съдържа витамини: В алоето има много витамини, включително витамини А, С и Е, които са антиоксиданти и могат да неутрализират свободните радикали. По този начин намаляват увреждането от слънцето.

Как да използвате алое срещу изгаряния?

"Ако е възможно, използвайте гела направо от самото растение. Разрежете листата му и изцедете прозрачното вещество вътре", казва дерматологът д-р Мари Хаяг пред Insider.

Все пак може да използвате лосион или овлажнител, съдържащ алое. Ако може да намерите продукт със 100% съдържание, изберете него. Също така се уверете, че той не съдържа аромати, тъй като това може да раздразни допълнително кожата. "Колкото по-висок е процентът на алое, толкова по-добре", категоричен е дерматологът Кенет Марк.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК