Какво трябва да знаем за алкалната диета и подходяща ли е за нас?

Тялото работи най-добре, когато pH на кръвта е между 7,35 и 7,45.

21.04.2021 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
Какво трябва да знаем за алкалната диета и подходяща ли е за нас?

Какво е общото между Дженифър Анистън, Виктория Бекъм и Гуинет Полтроу? Освен че са успешни в своите кариери и постигат всяка цел, към която се стремят, трите дами споделят и любов към един и същи хранителен режим.

От няколко години дизайнерката се хвали, че чете книгата Honestly Healthy Alkaline Programme, която промотира нов начин на живот и насърчава преминаването към алкална храна.

Според експерти тялото работи най-добре, когато pH на кръвта е между 7,35 и 7,45. Те допълват, че ако тези стойности бъдат надвишени, метаболизмът се нарушава и следват различни неприятни процеси. Сред тях са по-трудно абсорбиране на храната, дефицит на минерали и микроелементи, натрупване на мазнини, влошаване на здравето на кожата и косата и нисък имунитет.

Алкалната диета е хранителен план, който набляга на пресни зеленчуци и плодове с цел поддържане на оптимално ниво на pH в тялото. Той се основава на предпоставката, че храната, която ядем, влияе върху киселинността в организма. Последователите на тази диета твърдят, че тя има уникални ползи за здравето, докато режимите с високо съдържание на киселинни храни нарушават нормалното ниво на pH в кръвта. Твърди се, че този дисбаланс може да ни изложи на по-голям риск от различни заболявания.

Концепцията за алкални и кисели храни е разработена в средата на 1800 година като хипотеза за пепелната диета. Предполага се, че храните, веднъж преработени, оставят киселинна или алкална "пепел" в тялото. Според привържениците на алкалната диета, метаболитните отпадъци, или пепелта, останали от преработката на храните, пряко влияят върху киселинността или алкалността на тялото. Изборът на по-алкални храни на теория трябва да подобри здравето ви.

Алкалната диета се използва от лекарите за предотвратяване на камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Все пак, тя се нарежда на 29-о място в световен доклад за най-добрите диети като постига резултат от 2,5. Класирането ѝ се основава на многото правила, които затрудняват спазването и недоказаната ефективност при отслабване.

Какво може да ядете?

За да следвате алкалната диета, трябва да се фокусирате върху приема на много алкални храни и по-малко кисели. Режимът категоризира храните като алкални, неутрални и киселинни:

Алкални: Плодове, ядки, бобови растения и зеленчуци.

Неутрални: Естествени мазнини, нишесте и захари.

Киселинни: Месо, птици, риба, млечни продукти, яйца, зърнени храни и алкохол.

Нивата на киселинност в организма се измерват чрез pH по скалата от 0 до 14, където по-ниските числа представляват киселинни съединения, по-високите са алкални, а 7 е неутрална среда.

Какво трябва да знаете?

Алкалната диета не ограничава храните до определени часове на деня и не изисква периоди на гладуване. Идеята ѝ е да се ядат повече алкални продукти и по-малко киселинни. Вместо да разглежда списъците с храни като "храни за ядене" и "храни, които трябва да се избягват", диетата насърчава последователите да мислят за киселинните храни и да се стремят към балансирано хранене.

Някои привърженици на диетата препоръчват да следите рН на урината си, като тествате първата урина за деня с тестови лентички вкъщи, за да разберете как хранителните промени засягат тялото ви. Нормалното рН на урината е слабо кисело, с обичайни стойности от 6,0 до 7,5, но нормалните граници са от 4,5 до 8,0.

Целта на алкалната диета е просто да ядете повече алкални храни и по-малко киселинни храни като:

► Приемате повече плодове и зеленчуци.

► Пиете по-малко газирани напитки или напълно се откажете от тях.

► Пиете по 2 литра вода на ден.

► Добавяте пресен лимон или лайм към водата си.

► Ограничавате животинския протеин до една порция на ден.

► Заменяте рафинираните въглехидрати със зеленчуци.

► Пиете зеленчуков бульон.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Не е издържана, защото киселинностра е различна в различните части от тялото. Висока в устата у стомаха за да е успешна и ниска в червата и кръвта. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Научните изследвания по темата алкална диета не са категорични https://dietyc.com/alkalna-dieta-menu-recepti/ Сигнализирай за неуместен коментар